Veel zon, hoge zonkracht

22-06-2022 LEMMER – Het is zonnig en met zonkracht 7 tussen 12:00 en 15:00 uur kan je al na 10 minuten verbranden als je jezelf niet insmeert. Het wordt 20 tot 28 graden met de hoogste temperaturen in Limburg en de laagste maxima aan de noordkust. Morgen kan het in het oosten en zuidoosten ruim 30 graden worden. Later stijgt vanuit het zuiden de kans op onweersbuien. Vrijdag en komend weekend is het wisselvallig met wolken, zon en (onweers)buien. Eerst is het nog vrij warm met 22 tot 26 graden, vanaf zondag wordt het tijdelijk minder warm.

Vanochtend warmt de zon de lucht op. Tegen het middaguur is het 17 tot 23 graden. De laagste temperaturen zijn voor de Waddeneilanden en de noordkust, de hoogste temperaturen voor het zuidoosten. De wind is zwak of matig en waait uit het noordoosten tot noorden.

Vanmiddag blijft het zonnig met slechts lokaal dunne wolkensluiers. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon met zonkracht 7. Ga je enige tijd naar buiten smeer jezelf dan goed in. Zonder zonnebrandcrème kan je al na 10 minuten verbranden.

Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, wind uit het noordoosten. De temperatuur loopt landinwaarts op naar 25 tot 28 graden met de hoogste maxima in het oosten van Brabant en in Limburg. Daar waar de wind vanaf het water waait blijft de temperatuur wat achter. Op de Waddeneilanden en direct aan de noordkust wordt het hooguit 20 graden. In Alkmaar en Groningen wordt het 22 graden en in Amsterdam 24 graden.

Vanavond is het tot zonsondergang, net na 22:00 uur, zonnig. De temperatuur varieert dan nog van 15 graden aan de noordkust tot 21 graden in Limburg. Vannacht is het helder en daalt de temperatuur naar waarden tussen 9 graden in Groningen en 14 graden in Zeeland.

Morgenochtend is het zonnig en de temperatuur schiet omhoog. Tegen het middaguur is het op veel plaatsen 24 tot 27 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het oosten tot zuidoosten.

Morgenmiddag wordt het in de zuidoostelijke helft regionaal tropisch warm met 29 tot 31 graden. In het westen en op de Waddeneilanden blijft het kwik iets achter met 26 tot 29 graden. In de noordelijke helft van het land verloopt de middag zonnig, maar in Zuid-Nederland neemt de bewolking toe en vooral in Limburg en de oostelijke helft van Brabant stijgt de kans op enkele onweersbuien. Bij deze buien is kans op veel neerslag in korte tijd.

Morgenavond neemt ook in het midden en noorden van het land de kans op een onweersbui toe. In de nacht naar vrijdag trekken de buien naar het noorden weg en is het een tijd overwegend droog. Het is een zeer zachte nacht met minima rond 18 graden.

Vrijdag trekken meer regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land. Tussen de buien door schijnt soms de zon. Het wordt nog behoorlijk warm met 22 tot 24 graden in de westelijke provincies en 24 tot 26 graden in de oostelijke helft van het land. De wind is meest matig en waait uit het zuidwesten. Tijdens een felle bui is kans op windstoten.

Ook zaterdag schijnt de zon af en toe, maar trekken ook enkele buien over het land. Het wordt, net als vrijdag, ongeveer 22 graden in het westen tot 26 graden langs de oostgrens.

Zondag staan meer buien op het programma en kan het ook wat langduriger regenen. Met 19 graden direct aan zee tot 23 in het oosten komt de temperatuur wat lager uit.

Volgende week is het licht wisselvallig met dagelijks kans op een bui, maar wel meer ruimte voor de zon dan tijdens het weekend. Maandag en dinsdag ligt de middagtemperatuur met 19 tot 22 graden rond of net een graadje onder de gebruikelijke waarden voor eind juni. Vanaf woensdag stijgt het kwik naar 21 tot 26 graden en is het weer wat warmer dan normaal.