Veel zon, noorden nog wolken

29-05-2021 LEMMER – Het is de komende dagen droog en vaak zonnig. De zon is krachtig in deze tijd van het jaar met midden op de dag zonkracht 6-7. Het noorden heeft vanochtend nog wel enige tijd wolkenvelden. Vanmiddag wordt het 16-20 graden, morgen wordt het 17-22 graden en de dagen daarna op veel plaatsen 20-25 graden. Vanaf donderdag is kans op een (onweers)bui.

Ten zuiden van de lijn Haarlem – Anrhem is het volop zonnig. In de noordelijke helft van het land komen wolkenvelden voor. Geleidelijk breekt de bewolking, zodat ook daar ruimte voor de zon komt. Er waait een zwakke noordoostenwind. In het noorden is de wind matig noordelijk. De temperatuur varieert aan het einde van de ochtend van 10-11 graden op de Wadden tot al 17 graden in het zuiden van het land.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen zonnig met vooral landinwaarts ook een aantal stapelwolken. De Waddeneilanden kunnen last houden van lage wolken vanaf zee. Het blijft overal droog. De zon schijnt vanmiddag met zonkracht 6. Ga je voor langere tijd naar buiten smeer je dan goed in! Een onbeschermde huid kan met deze zonkracht al in 15-30 minuten rood kleuren.

De maximumtemperatuur varieert van 14 graden op de Wadden en vlak aan zee tot 20 graden in Limburg en Brabant. In Amsterdam en Heerenveen wordt het circa 17 graden. De wind is matig en waait uit het noorden tot noordoosten. 

Vanavond verdwijnen de stapelwolken geleidelijk en is het op veruit de meeste plaatsen tot zonsondergang (rond 21:45 uur) zonnig. Als je halverwege de avond nog buiten wilt zitten heb je wel een jas of warme vest nodig. Om 21:00 uur is het 12 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden.

Vannacht is het eerst helder en koelt het af naar 4-6 graden in het binnenland. Aan zee blijft het enkele graden warmer. In de loop van de nacht kan vooral in het noorden weer wat lage bewolking voorkomen. 

Morgenochtend lost de eventuele bewolking in het noorden snel op. Er volgt een zonovergoten dag met in de middag landinwaarts hooguit wat kleine stapelwolkjes. De zon schijnt nog iets feller dan vandaag en bereikt tussen 12:00 en 15:00 uur zonkracht 7. Dit betekent dat je, afhankelijk van je huidtype, zonder zonnebrandcrème al in 10-25 minuten kan verbranden.  

Het wordt 16 graden op de Waddeneilanden en aan de noordkust, 20-21 graden in de Randstad en 21-22 graden in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het noord(oost)en. 

Morgenavond blijft het nog lang zonnig en het is iets warmer dan vanavond met rond 21:00 uur nog 13 graden in Friesland tot 19 graden in Brabant, de Achterhoek en Limburg. De nacht naar maandag verloopt vrijwel helder. De minima komen uit tussen 6 graden in het noordoosten en 10 graden in Zeeland.

Maandag schijnt de zon uitbundig. Op de laatste dag van mei 2021 kan de zon wel 14 uur schijnen. Ze schijnt net zo krachtig als morgen, dus pas wel op als je van de zon gaat genieten. De maximumtemperatuur komt nog iets hoger uit. Het wordt 18 graden op de Waddeneilanden, 22 graden in Amsterdam en regionaal 24 graden in het zuiden. De wind is zwak of matig en waait uit het noordoosten. 

Dinsdag blijft het zonnig en vrij warm. In het zuiden kan het plaatselijk zomers worden met ruim 25 graden. In de rest van het land wordt het 20-24 graden. De wind zoekt de oosthoek op. Woensdag zijn er iets meer wolken, maar blijft het waarschijnlijk nog overal droog. De maxima zijn vergelijkbaar met die van dinsdag.

Donderdag en vrijdag is kans op een (onweers)bui. De maxima blijven waarschijnlijk uitkomen tussen 20 en 25 graden.

Het vooruitzicht naar het volgende weekend geeft grote kans op iets lagere maxima van 18-23 graden. Het weerbeeld is dan wisselend bewolkt en de kans op neerslag is met circa 35% niet zo groot.