Volop zonneschijn en zomers warm

31-05-2021 LEMMER – Het is flink zonnig en de temperatuur stijgt vandaag naar 22-25 graden. Op de Wadden is het met circa 16 graden wat koeler. De zon is krachtig met midden op de dag zonkracht 7. Ook dinsdag en woensdag is het zonnig en nog iets warmer met 20-27 graden. Op wat sluierwolken na schijnt ook dan de zon volop. Vanaf donderdag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Vanochtend is het op veel plaatsen flink zonnig. In het noorden en noordoosten start de dag nevelig met plaatselijk mist, maar in de loop van de ochtend breekt ook hier de zon steeds vaker door. De noordoosten- tot oostenwind is zwak tot matig van kracht. Met weinig wind en flink wat zonneschijn warmt het snel op en aan het einde van de ochtend gaat de temperatuur in het zuiden en oosten al richting 20 graden.

Vanmiddag is het zonovergoten en vrij warm lenteweer. Op de Waddeneilanden heeft de zon mogelijk nog af en toe met wat wolkenvelden te maken en het wordt daar 15 à 16 graden. Elders stijgt het kwik naar 22 tot 24 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het mogelijk 25 graden worden. Met deze temperaturen is het aangenaam weer voor buitenactiviteiten.

Let wel op voor de krachtige zon. Met zonkracht 7 kan je huid zonder bescherming al na 10-25 minuten verbranden. De wind draait geleidelijk naar het oosten en wordt overwegend matig van kracht. In de kustgebieden kan een wind van zee opsteken, waardoor de temperatuur op de standen een stapje terug doet omdat het water van de Noordzee nog relatief koel is.

Vanavond schijnt de zon nog uitbundig totdat ze ondergaat. Het is ideaal weer om bijvoorbeeld buiten te eten of om een avondwandelingetje te maken. Wel koelt het geleidelijk een paar graden af en rond een uur of 8 is het op veel plaatsen circa 20 graden. Later in de avond kan een zomers jasje of vest goed van pas komen als het geleidelijk verder afkoelt.

Vannacht is het onbewolkt en onder een heldere sterrenhemel koelt het uiteindelijk af naar 7 graden in de oostelijke helft van het land tot 13 graden op de Zeeuwse Eilanden.

Morgenochtend start de eerste dag van de meteorologische zomer met volop ruimte voor de zon en het belooft wederom een zonnige dag te worden. Het waait nauwelijks en de oostenwind is zwak tot matig van kracht. In combinatie met de krachtige zon warmt het snel op en in de loop van de ochtend gaat de temperatuur op veel plaatsen alweer richting 20 graden.

Morgenmiddag is het nog een stukje warmer dan maandag. De maximumtemperatuur komt uit op 21 tot 22 graden in het uiterste noorden en noordwesten van het land. In het midden van het land wordt het ongeveer 25 graden en in het zuiden en zuidoosten komen de maxima uit op 26 graden. Vanuit het noordoosten kunnen in de loop van de middag wel wat velden sluierbewolking overtrekken en plaatselijk kan een stapelwolk ontstaan, maar dit belemmert de zon waarschijnlijk niet al te veel.

Met zonkracht 6 tot 7 is het nog altijd oppassen voor verbranden, vooral aan het begin van de middag als de zon hoog aan de hemel staat. De oostenwind is overwegend matig van kracht. Op de stranden kan een wind vanaf de Noordzee opsteken en kan het een paar graden afkoelen.

Morgenavond is het vrij helder met af en toe wat wolkensluiers. Tijdens de nacht naar woensdag koelt het af naar een graad of 12.

Ook woensdag staat een vrij warme dag met veel ruimte voor de zon op het programma. De temperatuur stijgt in de middag naar 20-22 graden in het uiterste noorden tot 27 graden in het zuiden van het land. De oostenwind is zwak tot matig van kracht. Mogelijk dat er op het einde van de dag in het zuiden een enkele bui kan ontstaan, maar op veel plaatsen blijft het de hele dag droog.

Donderdag blijft het vrij warm met maxima tussen 22 en plaatselijk 26 graden. Wel ontstaan in de loop van de dag steeds meer stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien.

De dagen daarna blijft er kans op enkele stevige buien, maar er zijn ook lange droge perioden stapelwolken en zon. De maxima komen uit op 19 tot plaatselijk 25 graden. Na het weekend neemt de kans op buien waarschijnlijk af en het wordt iets koeler met maxima van circa 20 graden.