Voorlopig geen zorgen over leveringen dankzij vogelgriep

06-02-2022 LEMMER – Het zal niemand zijn ontgaan maar het regent meldingen van pluimvee bedrijven die worden getroffen door de vogelgriep. In de supermarkt is daar voorlopig in ieder geval nog niets van te merken. Het aantal pluimveedieren dat geruimd wordt is op dit moment zo’n 1 procent van de totale populatie en valt in het niet bij de vorige crisis in 2003 toen meer dan 30 miljoen dieren werden geruimd.

Wel vinden er steeds meer ruimingen van kippen en eenden plaats omdat ze vogelgriep hebben. Wel gaat de minister Henk Staghouwer van Landbouw in gesprek met de sector over maatregelen voor de lange termijn. Over welke maatregelen dat gaat, is voorlopig niet duidelijk.

Sinds oktober is er wel een ophokplicht van kracht. Dat betekent dat alle pluimveebedrijven hun dieren binnen moeten houden en moeten afschermen van naburige bedrijven, zodat de ziekte zich minder makkelijk verspreidt. De laatste keer dat Nederland hard werd geraakt door de vogelgriep was in 2003. Toen werden er bij 1.349 pluimveehouderijen, 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren gedood.