Vrij zonnig en landinwaarts zomers

12-08-2021 LEMMER – Vandaag is het rustig zomerweer met zon, sluierwolken en later vanmiddag landinwaarts ook stapelwolken. Het wordt 23 tot lokaal 27 graden, daarbij staat weinig wind. Ook morgen is het droog, maar we zien wel meer bewolking en door een matige westenwind wordt het koeler. In het weekend koelt het verder af en de kans op buien neemt toe, vooral in de noordelijke helft. Na het weekend is het ronduit koel, wisselvallig en aan zee soms zelfs onstuimig.

Vanochtend lossen aanwezige nevel en mistbanken snel op. Zon en (dunne) bewolking wisselen af en de temperatuur loopt geleidelijk op naar waarden tussen 19 graden aan zee tot 23 graden landinwaarts. De wind neemt geleidelijk in kracht toe en zal zwak tot matig uit het zuidwesten waaien.

Vanmiddag ontstaan vooral in het binnenland op meerdere plaatsen kleine stapelwolken. Ook sluierwolken blijven nu en dan over ons land trekken. Waarschijnlijk blijft het overal droog, maar in het uiterste noorden is een zeer lokale spetterbui ook niet uitgesloten. De temperatuur loopt flink op en bereikt uiteindelijk 22 of 23 graden aan zee tot 27 graden in het binnenland. De zuidwestenwind is hooguit zwak tot matig, waardoor het een heerlijke dag is om lekker naar buiten te gaan. De zon is wel sterk, dus smeer je goed in!

Ook vanavond is het droog. De stapelwolken verdwijnen en de wind neemt weer geleidelijk in kracht af, de sluierwolken blijven wel over ons land trekken. Het blijft lang aangenaam met temperaturen op veel plaatsen boven 20 graden tot halverwege de avond. Wanneer de zon onder gaat, kan je tijdens opklaringen genieten van de vallende sterren van de Perseïden, die vannacht hun piek bereiken.

Vannacht is het vaak prima weer om naar de vallende sterren te kijken. Naast opklaringen trekken ook af en toe dikkere sluierwolken over ons land. Wanneer je naar de vallende sterren kijkt, moet je wel een jas of dik vest aantrekken. De temperatuur daalt naar 14 of 15 graden aan zee, landinwaarts kan het afkoelen naar 11 tot 13 graden. Op de koudste plaatsen ontstaat wat nevel of een mistbank.

Morgen hebben we met meer sluierwolken te maken. Vooral in het noorden van het land trekt ook dikkere bewolking over en in het binnenland ontstaan weer stapelwolken. Een lokale spat regen is in het noorden niet uitgesloten, maar ook morgen lijkt het nagenoeg overal droog te blijven. Door een opstekende matige tot vrij krachtige westenwind wordt het wat koeler met maxima rond 19 graden aan zee, landinwaarts kan het nog wel zomers warm worden met 25 graden.

Zaterdag wisselen zon en stapelwolken af. Lokaal valt een bui, maar op veel plaatsen is het tot de avond droog. De westenwind is ’s middags matig boven land en soms vrij krachtig aan zee. Daardoor is het wat koeler met temperaturen tussen 19 en lokaal 24 graden. Toch blijft het erg aangenaam weer om lekker naar buiten te gaan. In de avonduren wordt de bewolking dikker en vooral in de noordelijke helft neemt de kans op wat regen toe.

Zondag trekt meer bewolking over ons land. Vooral in de ochtend en vroege middag valt af en toe wat regen. De kans daarop is het grootst in de noordelijke helft. In de loop van de middag laat de zon zich vaker zien, maar veel warmer dan 19 tot 23 graden wordt het niet.

Na het weekend tapt het weer uit een heel ander vaatje. Buien trekken veelvuldig over ons land en daarbij steekt ook een stevige noordwestenwind op. Vooral maandag en dinsdag kan het langs de west- en noordkust soms onstuimig zijn. Door de noordwestenwind wordt het ook vrij koud met overdag temperaturen rond 18 graden in het hele land. Pas in de tweede helft van volgende week wordt het minder nat en winderig. De temperatuur loopt dan ook weer op.