Vrij zonnig, later wolken en regen

25-02-2021 LEMMER – Vooral in het oosten start de dag flink zonnig, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe. Het is zacht en de temperatuur stijgt naar 10 tot plaatselijk 17 graden. Later vanmiddag en vanavond neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe. In de nacht valt vooral in het zuidoosten wat regen. Vrijdag en tijdens het weekend is het rustig, droog en vrij zonnig weer met 9-12 graden. In de nachten kan het lokaal licht vriezen met kans op enkele mistbanken.

Vanochtend is het vrij zonnig met wat velden sluierbewolking. De meeste zon is voor de oostelijke helft van het land. Vanuit het westen raakt het in de loop van de ochtend steeds meer bewolkt. Het blijft droog en er waait een matige zuidwestenwind. Op de Wadden kan het soms vrij krachtig waaien.

Vanmiddag krijgen we de zon steeds minder te zien en de bewolking breidt zich vanuit het westen verder uit over het land. De wind draait van zuidwest naar west en er wordt koelere lucht aangevoerd. In het westen en noorden is het, door de westenwind, minder zacht dan de voorgaande dagen met maxima van 12-14 graden. Op de Wadden wordt het 10-12 graden. Verder landinwaarts komt de temperatuur wat hoger uit met 15 à 16 graden. In delen van Brabant en in Limburg kan het vanmiddag nog 17 graden worden.

Geleidelijk neemt met de toenemende bewolking vanuit het zuidwesten ook de kans op regen toe. In het tweede helft van de middag kan in Zeeland, Brabant en Limburg als eerste wat regen vallen.

Vanavond is het bewolkt en in het zuiden en zuidoosten valt wat regen. Mogelijk breidt de regen zich ook wat verder uit over het midden van het land, maar veel stelt dit niet voor. In het uiterste noorden en noordwesten blijft het waarschijnlijk zo goed als droog in de avond.

Vannacht beperkt de regen zich tot het zuidoosten van het land. In het midden en noorden is het bewolkt en overwegend droog. Vanuit het noordwesten begint het aan het einde van de nacht op te klaren. Tijdens opklaringen kan het nog flink afkoelen en in het noorden komen de minima uit op een graad of 2. Ook kan een enkele mistbank ontstaan tijdens opklaringen. In het midden en zuiden koelt het af naar 5-7 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten.

Morgenochtend is het op veel plaatsen droog, alleen in Limburg kan nog wat regen vallen. Vanuit het noordwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Vooral in de tweede helft van de ochtend schijnt de zon geregeld.

Morgenmiddag is het overal droog met flink wat zonneschijn. In Limburg komt aan het begin van de middag nog wat bewolking voor, maar geleidelijk breekt ook hier de zon steeds vaker door het wolkendek. Er waait een matige noordwestenwind en door de aanvoer van lucht over de Noordzee is het een paar graden koeler dan de voorgaande dagen. De maximumtemperatuur komt uit op 10 à 11 graden. Op de Wadden wordt het een graad of 9. Met deze temperaturen is het alsnog zachter dan gebruikelijk en met het zonnetje erbij is het aangenaam weer. Normaal is het eind februari 7-8 graden.

Morgenavond blijft het droog met brede opklaringen. In de nacht naar zaterdag koelt het af naar 1-3 graden. In het binnenland daalt de temperatuur mogelijk wat verder richting het vriespunt en kan het aan de grond tot vorst komen. De noordwestenwind is zwak en regionaal kunnen mistbanken ontstaan.

Zaterdag start de dag fris en na het oplossen van eventuele mistbanken komt de zon weer snel tevoorschijn. De rest van de dag blijft het droog en de zon schijnt geregeld. In de middag stijgt het kwik naar circa 10 graden. Er waait een zwakke noordwestenwind, waardoor de temperatuur in de kustgebieden met 8-9 graden wat lager uitvalt. Omdat er maar weinig wind staat is het buiten in het zonnetje aangenaam weer. In de avond en nacht naar zondag zijn er opklaringen en het koelt af naar 1-3 graden. Tijdens opklaringen kan de temperatuur aan de grond net onder het vriespunt dalen. Ook is er kans op een enkele mistbank.

Ook zondag staat rustig, droog en vrij zonnig weer op de planning. Er komt wel iets meer bewolking voor in vergelijking met de zaterdag, vooral in de noordelijke helft van het land. De maximumtemperatuur varieert van 8 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden van het land. De wind draait geleidelijk van het noordwesten naar het noordoosten.

Voor de start van de nieuwe week laat de verwachting wederom een rustig en droog weerbeeld zien. Er komt af en toe wat bewolking voor, maar er zijn ook geregeld zonnige perioden. De temperatuur stijgt in de middag veelal naar 10-12 graden. In de nachten zijn er opklaringen en de minima komen in de buurt van het vriespunt met kans op enkele mistbaken. Voor de rest van de week lijkt het rustige weerbeeld nog even stand te houden.