Warm zomerweer met wolken en zon

14-08-2021 LEMMER – Het is prima zomerweer met zonnige perioden, maar ook wolken. De meeste bewolking is voor het noorden en daar is bovendien kans op een enkel buitje. In de rest van het land blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 20-25 graden. Morgen wordt het nog een graadje warmer, maar opnieuw moet de zon wolkenvelden naast zich dulden. Het noorden maakt wederom kans op een bui. Na het weekend wordt het onstuimig en wisselvallig met duidelijk lagere temperaturen van 17-20 graden.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Over het noorden trekken wat meer wolkenvelden en komt het hier en daar tot een bui. In de rest van het land blijft het droog. De maxima komen uit op 20 graden in het noordwesten tot 25 in het zuidoosten. In het midden wordt het 22 à 23 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het westen tot zuidwesten. Op de Wadden waait het vrij krachtig. Omdat het in een groot deel van het land niet al te hard waait is het heel aangenaam weer om buiten te zijn. Let wel op als je de zon in gaat, want met zonkracht 6 kun je tussen 12:00 en 15:00 uur al in 15-30 minuten verbranden. Smeer je dus in, of zoek een lekker schaduwplekje op.

Vanavond verdwijnen de meeste stapelwolken, maar je zult zien dat de lucht niet strakblauw is. Vanuit het westen breiden namelijk steeds meer sluierwolken over ons land uit en in het uiterste noorden is het zelfs geheel bewolkt. De sluierbewolking levert in het midden en zuiden wel een mooie zonsondergang op en die kun je prima buiten bekijken. Rond 21:00 uur is het namelijk nog 18-21 graden. Bovendien staat er weinig wind, dus je kan nog even lekker in je tuin zitten.

Komende nacht trekken wolkenvelden over ons land en klaart het vooral in het zuiden op. In het uiterste noorden valt af en toe regen, elders blijft het droog. De minima komen uit op 12 graden in Limburg tot 16 in Noord-Holland. In het zuidoosten kan een enkele mistbank ontstaan.

Morgenochtend is er een mix van zon en wolkenvelden. Vooral over het zuiden trekken soms dikke sluierwolken, waardoor daar een waterig zonnetje schijnt, terwijl het noorden vooral met flink wat stapelwolken te maken heeft. Vooral in het begin van de ochtend maken de noordelijke provincies nog kans op een bui, maar geleidelijk wordt het overal droog. De temperatuur stijgt gedurende de ochtend snel en aan het eind van de ochtend is het al warmer dan zaterdag. Rond 12:00 uur varieert het kwik van 21 graden in Groningen tot 25 in Maastricht.

Morgenmiddag is het weerbeeld vergelijkbaar met de ochtend. Met name de zuidelijke provincies hebben met (dikke) sluierwolken te maken, terwijl in het midden en vooral het noorden stapelwolken voorkomen. Deze stapelwolken kunnen in Friesland, Groningen en Drenthe lokaal uitgroeien tot een bui. Een gelukje als je een uitstapje hebt gepland: op veruit de meeste plaatsen verloopt de middag droog.

Met 21 graden op de Waddeneilanden, 23 graden in Amsterdam en 26 graden in Eindhoven is het een heerlijke zomerdag. Met deze temperaturen is het lekker om een terrasje te pakken of om een duik in het zwembad te nemen. Ook aan zee is het goed toeven. Hoewel het op het strand met 21 graden en een matige zuidwestenwind niet bepaald weer is om te bakken, is het warm genoeg om te nippen aan een drankje in een strandtent. En ook een plons in zee is lekker, want het zeewater is op dit moment zo’n 20 graden.

Morgenavond schijnt de zon nog een tijdje, afgewisseld met wolkenvelden. Het is heerlijk weer om buiten te eten, want rond 19:00 uur is het nog 20-25 graden. Halverwege de avond koelt het vanuit het noordwesten wel snel af.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe en geleidelijk breiden buien zich over de noordwestelijke helft uit. De temperatuur daalt naar 13 graden in het zuidoosten tot 16 graden in de kustgebieden.

Maandag is het heel ander weer dan in het weekend. Een stevige noordwestenwind blaast namelijk koele lucht naar ons land en de middagtemperatuur komt uit op 17 graden in de Kop van Noord-Holland tot 20 in Limburg. Plaatselijk scheelt dat ruim 5 graden ten opzichte van zondag en de stevige wind maakt het voor het gevoel nog een stukje kouder. Terwijl een dun shirtje in het weekend prima was, is het deze maandag soms lekker om een vestje of jasje aan te hebben.

De temperatuur is niet alleen lager, ook trekken maandag enkele buien over Nederland. Bovendien is er vrij veel bewolking, maar in de loop van de middag komt de zon er vaker bij. Vooral de wind is duidelijk aanwezig. In het binnenland waait een vrij krachtige noordwester en aan de kust is de wind krachtig tot hard. In de loop van de middag neemt de wind in het Waddengebied zelfs toe naar stormachtig (kracht 8) en is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Kortom: het wordt ronduit onstuimig en als je op de camping staat, is het verstandig om je tent goed vast te zetten.

Dinsdag blijft het stevig doorwaaien, maar zo onstuimig als maandag is het niet. De westenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig, soms hard, aan de kust. Het weerbeeld laat een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken zien. Bovendien is kans op enkele buien, met name in het noordoosten. Met 18 tot lokaal 21 graden is het duidelijk te koel voor de tijd van het jaar. Maxima van 21-24 graden zijn halverwege augustus gebruikelijk.

De dagen daarna wordt het weer langzaam beter. De wind neemt steeds verder af, de zon laat zich vaker zien en ook de buienkans daalt. De temperatuur loopt opnieuw iets op met aan het eind van de week op veel plaatsen waarden van 20-22 graden. Mogelijk wordt het volgend weekend lokaal 25 graden. Die kans is ongeveer 20%.