Week van het brein

26-09-2021 LEMMER – Lichamelijk worden mensen steeds gezonder. Maar geldt dit ook voor de geest? In de Week van het Brein laten Bibliotheken Mar en Fean en It Toanhûs ouderen en kwetsbare mensen ervaren van kunst en cultuur met het brein doet.

Ouderen die hun artistieke talenten blijven ontwikkelen voelen zich gezonder, vitaler en prettiger, zo blijkt uit onderzoek. Aangetoond is dat actieve en passieve kunstbeoefening goed is voor het brein en de mentale gezondheid bevordert. Daarom worden er van 9 tot en met 15 oktober verschillende activiteiten georganiseerd in De Fryske Marren.

Virtual Reality Experience
Het betreft een inloopactiviteit. Aanmelden is niet noodzakelijk. Test je brein met behulp van de Oculus Rift S (Virtual Reality Bril). Probeer verschillende spellen uit en ervaar wat het doet met je brein!

Zo kun je rondlopen in een virtueel museum met schilderijen van landschappen en krijg zo een indruk van het verleden. Kom zo dichtbij als je kunt bij de kunstwerken om zo kleine details waar te nemen. Maar je kunt ook zelf aan de slag in virtual reality. Schilder in 3D, waarbij de virtuele kamer je canvas is. Of luister naar muziek gespeeld door virtuele instrumenten.

zaterdag 9 oktober 2021
10:00 – 13:00 Bibliotheek Lemmer

Thee in de kunst
Wist je dat dokter Tulp van het kunstwerk van ‘De anatomische les’ van Rembrandt thee voorschreef als medicijn? Kunsthistorica en theesommelier Ruth Batterink laat je graag meer zien van thee in de beeldende kunst. Natuurlijk kan er in Museum Joure een kopje thee gedronken worden en kom je alles te weten over Douwe Egberts en Pickwick.

zaterdag 9 oktober 2021
15:00 Museum Joure

Adri de Boer
Adri brengt een programma van eigen Friestalige liedjes in combinatie met vertaalde wereld- en nederpophits vanaf de 60-er jaren tot hedendaagse hits uit zijn programma ‘Oer De Grins‘ (Over de grens). Voor mensen die het Fries niet machtig zijn is dit programma vooral een aanrader. De vertaalde wereldhits zijn min of meer één op één vertaald en daardoor goed te volgen. Hits als ‘Yesterday’ van ‘The Beatles’, ‘You’ve got a Friend’ van Carole King/James Taylor, ‘Voor haar’ van Frans Halsema, ‘Country Roads’ van John Denver zullen de revue passeren en Adri laat het publiek ook meezingen, waardoor het gevoel van de Friese taal nog intenser word.

Zijn eigen liedjes – bekend van Omrop Fryslân – komen ook ruim aan bod. Al met al een programma dat je diep raakt, maar ook in feestelijk sferen brengt.

zondag 10 oktober 2021
19:30 – 21:30 De Treemster