Wetterskip alert vanwege storm

17-02-2022 LEMMER – De komende week wordt er veel regen en harde wind met windstoten tot 9 Bft verwacht. Het Wetterskip is alert en hebben preventieve maatregelen genomen. De sluizen bij Goingarijp en Broek zijn gesloten om lokale hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan. Daarnaast zetten xij het Hooglandgemaal en gemaal De Heining in om de waterstand op de boezem te verlagen.  

De verwachte harde wind uit westelijke richting stuwt het water van de Friese boezem (stelsel van meren en vaarten) op naar het noordoosten. Daar kan het Wetterskip het water niet gemakkelijk spuien via de sluizen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp. De waterstanden in het Lauwersmeer zijn namelijk hoger bij deze wind.

Verlagen boezempeil
Door nu de waterstanden op de Friese boezem te verlagen, speelt het Wetterskip in op de verwachte weersomstandigheden. Afgelopen weekend verlaagden zij de gemiddelde waterstand op de boezem al naar 57 centimeter beneden NAP. Nu is het Wetterskip bezig om deze waterstand verder te verlagen, naar 62 centimeter beneden NAP.

Inzet Hooglandgemaal en De Heining
Het Hooglandgemaal in Stavoren en gemaal De Heining bij Marrum worden ingezet. Zo kan het overtollige water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer en de Waddenzee versneld afvoeren.

Sluizen De Lege Wâlden gesloten
Vanaf vandaag, woensdag 16 februari 2022, sluiten de sluizen bij Goingarijp en Broek in het gebied De Lege Wâlden. Zo kan er in dit gebied hoge, lokale waterstanden door opwaaiing tegengaan worden.

De maatregelen zijn afgestemd met de vaarwegbeheerders.