Wolken en zon, komende dagen zuidoosten nat

12-07-2021 JOURE – Er is een mix van wolken en zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe en plaatselijk komt het vanmiddag tot een bui. Morgen, woensdag en donderdag kan het vooral in het zuiden en oosten van het land regelmatig flink regenen. In het noorden en westen wordt het veel minder nat. Met 20-25 graden is de middagtemperatuur normaal voor juli. Vanaf vrijdag breekt een periode met meer zon en in het weekend ook oplopende temperaturen aan.

Er is een mix van stapelwolken, hoge bewolking en zonneschijn. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het zuiden dikker, waardoor de zon het steeds moeilijker krijgt. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar in het noordoosten is kans op een bui. Helemaal aan het einde van de middag neemt in Zeeland de kans op een bui toe.  

Het wordt 21 graden op de Wadden, 23-25 graden in Rotterdam, Utrecht en Zwolle en 25-26 graden langs de grens met Duitsland. De wind is zwak of matig en waait uit het oosten. In Noord-Nederland waait de wind uit het noordoosten tot noorden.

Vanavond is er veel bewolking en kan verspreid over het land een enkele bui voorkomen. Vannacht is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. Kouder dan 16 graden wordt het niet en vooral in het noorden kan regionaal mist ontstaan. Aan het einde van de nacht bereikt een regengebied vanuit het zuidoosten Limburg. 

Morgenochtend breidt dit regengebied verder uit over het zuiden en oosten van het land. Vooral in Limburg en de oostelijke helft van Brabant kan het een tijd flink doorplenzen. In het noorden en westen wordt veel minder regen verwacht, maar is het wel overwegend bewolkt. Er waait een zwakke tot matige noordenwind.

Morgenmiddag is het even wat droger in het oosten en zuiden, maar in de loop van de middag volgen (onweers)buien. Ook hierbij valt de meeste neerslag waarschijnlijk in Limburg. In het zuiden en midden van Limburg kan deze dinsdag ruim 40 mm regen vallen en is kans op lokale wateroverlast.  

De maximumtemperatuur varieert van 19 graden op het Noordzeestrand tot 22 graden in het oosten. Mogelijk kan het in het oosten van Drenthe en Groningen, met een beetje zon, 23 graden worden. De noordenwind is zwak of matig. Aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenavond komt in het oosten en zuidoosten nog steeds een aantal regen- en onweersbuien voor. Ook in Limburg kan hierdoor nog wat extra regenwater vallen. En ook in de nacht naar woensdag kan het in het oosten en zuiden nog regenen, maar waarschijnlijk neemt de intensiteit van de buien dan af. De minimumtemperatuur ligt rond 17 graden.

Woensdag is er veel bewolking en vooral in het oosten en zuiden van het land zijn opnieuw buien mogelijk met onweer en lokaal veel regen. In het noorden en westen van het land blijft het op veel plaatsen (zo goed als) droog en vooral in het noorden kan de zon af en toe schijnen. Met 20 graden aan de Noordzeekust tot 24 graden, mogelijk lokaal 25 graden, in het oosten van Groningen en Drenthe ligt de temperatuur rond de normale waarden voor juli. De noordenwind is matig, aan zee soms vrij krachtig.

Donderdag wordt nog een dag met grote kans op flink wat regen in Twente, Gelderland, Limburg en de oostelijke helft van Brabant. In de noordwestelijke helft van het land valt veel minder regen of blijft het zelfs droog. Ook zal in de kustregio’s de zon wat vaker doorbreken. De wind waait nog steeds uit het noorden.

Vanaf vrijdag breekt een grotendeels droge periode aan met regelmatig zon. Op vrijdag waait er nog een stevige noordenwind en wordt het 20 graden op Texel tot 23 graden in het binnenland. In het weekend neemt de wind wat af en loopt de temperatuur wat verder op. Zaterdag wordt het 21-25 graden, zondag 22-27 graden.  

Begin volgende week is grote kans op een voortzetting van dit weertype met veel zon en maxima van 23 graden aan zee tot ruim 25 graden in het binnenland.