Wolken en zon, zuidwesten natte sneeuw

14-01-2021 LEMMER – In Zeeland valt natte sneeuw. In het noorden en oosten komen opklaringen voor. Door bevriezing kan het daar plaatselijk glad zijn. Vanmiddag wordt het 2-3 graden. Morgen en zaterdag wordt het 0-3 graden. Vrijdag blijft het droog. Zaterdag is in de loop van de middag en avond kans op (natte) sneeuw. Zondag gaat de sneeuw steeds meer over in regen en wordt het 2-5 graden.

In het zuidwesten valt wat natte sneeuw bij temperaturen van 0-2 graden. In het midden en westen is het bewolkt en droog. In het noorden en oosten komen brede opklaringen voor en vriest het licht. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het hier plaatselijk glad zijn.

Gedurende de ochtend houdt vooral Zeeland nog kans op wat natte sneeuw. In de rest van het land is het droog met in het noorden en oosten regelmatig zon. Er waait een zwakke oostenwind.

Vanmiddag wordt het in Zeeland droog. Wel blijft het daar bewolkt en ook elders in de zuidwestelijke helft van het land blijft de bewolking overheersen. In het noorden en oosten schijnt veel vaker de zon. Het wordt 2-3 graden en er waait een matige oostenwind. In de wind ligt de gevoelstemperatuur iets onder het vriespunt.

Vanavond is het droog en wisselend bewolkt met in het noorden meer opklaringen dan in het zuiden. In de nacht is langs de noordkust kans op een lichte (winterse) bui. Lokaal kan het glad worden. De minimumtemperatuur varieert van -3 graden in het zuiden en oosten van het land tot 0 graden vlak aan zee.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. In het noorden is kans op een winterse bui vanaf zee. Deze kans is het grootst voor de Wadden, het noorden en westen van Friesland en de Kop van Noord-Holland.

Morgenmiddag maakt ook de westkust kans op een paar winterse buien en kan een enkele bui wat verder het land intrekken. In Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland blijft het vrijwel overal droog. Het wordt 3 graden op de Wadden en 2 graden in de Randstad. Langs de oostgrens blijft het kwik steken rond het vriespunt. Hiermee is het koud te noemen. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur half januari op 6-7 graden. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit noordelijke richtingen.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag blijft in de kustgebieden kans op een enkele winterse bui. Landinwaarts is het droog met opklaringen. De minima lopen uiteen van 0 graden vlak aan zee tot lokaal -4 graden in het binnenland.

Zaterdag kan in de ochtend in het noorden en oosten de zon nog even schijnen. Vanuit het westen raakt het bewolkt, maar een groot deel van de dag verloopt nog droog. De maxima komen uit tussen 1 graad in het oosten en maximaal 3 graden in het westen. Door een matige zuid(west)enwind ligt de gevoelstemperatuur zaterdagmiddag rond -2 graden.

In de loop van de middag neemt vanuit het westen de kans op neerslag toe. Waarschijnlijk valt in Zeeland als eerste neerslag. Bij temperaturen rond 1 graad start de neerslag als (natte) sneeuw.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag breidt de neerslag uit over het land. In het westen gaat de neerslag geleidelijk over in regen en ook korte tijd ijzel is niet uitgesloten. In het binnenland valt voornamelijk (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Mogelijk blijft de neerslag in het noordoosten en oosten zeer beperkt.

Zondagochtend valt regionaal nog wat (natte) sneeuw. Geleidelijk gaat de neerslag van het westen uit op steeds meer plaatsen over in regen. Aan het begin van de middag is het 0-1 graden langs de oostgrens tot 4 graden langs de westkust. De maximumtemperatuur van 2-5 graden wordt pas in de avond bereikt. De wind draait van zuidwest naar west en is matig, aan zee vrij krachtig.

Maandag is het winterse weer voorbij en wordt het 3-4 graden in het oosten en 5-6 graden in het westen. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en af en toe regen. Er waait een matige zuidwestenwind. De dagen daarna loopt het kwik nog wat verder op met vanaf woensdag maxima van 6-9 graden. Dagelijks is grote kans op regen en ook de wind kan soms nadrukkelijk aanwezig zijn.

Richting het einde van volgende week neemt de kans op een wat kouder weertype met mogelijk winterse neerslag weer toe.