Wolkenvelden met vanmiddag soms zon

30-04-2021 JOURE – Het is bewolkt met vanochtend wat lichte (mot)regen. Vanmiddag breekt ook de zon af en toe door, maar is ook kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 11-14 graden. In het weekend is er een mix van wolkenvelden en zonnige perioden en lokaal is een bui mogelijk. Het wordt 10-14 graden. Na het weekend neemt de wisselvalligheid toe en vooral dinsdag is het onstuimig. Met 11 tot 15 graden blijft het te koud voor de tijd van het jaar.

Het is vanochtend overwegend bewolkt en in het midden en noorden valt af en toe wat lichte regen en motregen. Lokaal is het ook nevelig. In het zuiden schijnt af en toe de zon en er staat niet meer dan een zwakke veranderlijke wind.

Vanmiddag is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. Vooral landinwaarts komt het tot enkele buien. De buien trekken later op de middag naar het oosten weg en vanuit het westen breekt steeds vaker de zon door. De wind krijgt een voorkeur voor het westen tot noordwesten en neemt toe naar zwak tot matig.

De temperatuur stijgt naar 12 of 13 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 14 graden worden, maar in de kustgebieden blijft het kwik steken bij 11 graden. Daarmee eindigt deze koudste april sinds 1986 in stijl, want temperaturen van 14 tot 18 graden zijn gebruikelijk.

Vanavond is landinwaarts en dan vooral in het noordoosten nog kans op een bui. Elders is het droog en vooral in de zuidwestelijke helft schijnt nog enige tijd de zon.

Komende nacht is het vrij helder en in het zuiden is kans op mist. In het noorden overheerst de bewolking. De temperatuur daalt naar 0 tot 2 graden, maar vooral in het zuiden kan het licht vriezen. Dek je zomerplantjes goed af of zet ze indien mogelijk binnen. Onder de bewolking en direct aan zee wordt het niet kouder dan 2 tot 4 graden.

Morgenochtend start de dag in het zuiden en zuidoosten mogelijk met (dichte) mist. Elders is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Op veruit de meeste plaatsen is het droog, maar in het noordoosten is nog wel een bui mogelijk.

Morgenmiddag schijnt vooral in het noorden en westen geregeld de zon. Elders zijn er wolkenvelden met slechts af en toe zonneschijn. Het is overwegend droog, maar het noordoosten houdt kans op een bui. De noordwestenwind is zwak tot matig en het wordt 11-12 graden in het noorden en westen en 13 of 14 graden elders. In het zuidoosten kan het lokaal 15 graden worden.

Morgenavond schijnt op veel plaatsen nog geregeld de zon. Ook na zonsondergang is er een mix van wolken en opklaringen. Het blijft droog en het koelt in de nacht naar zondag af naar 1 tot 3 graden en lokaal kan het weer een graadje vriezen.

Zondag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Verspreid over het land is een bui mogelijk, maar over het algemeen en op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Er waait een matige noordwestenwind en het wordt 10 tot 13 graden.

Maandag is het over het algemeen bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land is kans op wat lichte regen. Elders blijft het droog en schijnt af en toe de zon. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en in de kustgebieden (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 12 graden in het noorden, naar 14 in het midden en naar 15 graden in het zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal 16 graden worden.

Dinsdag is een herfstachtige dag in de meivakantie. Het is bewolkt en er valt vooral in de nacht en ochtend enige tijd regen. In de middag trekt de regen weg en breekt de zon af en toe door. Er waait een stevige westen- tot zuidwestenwind met kans op zware windstoten tot 90 of 100 km/uur. Boven land waait het vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig tot hard, mogelijk stormachtig, windkracht 6 tot 8. De temperatuur stijgt naar 11 tot 14 graden.

Vanaf woensdag blijft het (licht) wisselvallig lenteweer met geregeld zon, maar ook kans op enkele buien. De temperatuur wordt langzaam wat hoger. Woensdag, Bevrijdingsdag, is het maximaal 11 tot 13 graden, eind volgende week liggen de maxima tussen 12 en 15 graden. In het tweede weekend van mei kan het met 13 tot 18 graden wat warmer worden.