Wolkenvelden, vanmiddag ook zon

24-09-2021 LEMMER – Op veel plaatsen is het bewolkt en in het noordoosten kan een spatje regen vallen. Vanmiddag breekt vanuit het westen geleidelijk de zon door. Het is dan waarschijnlijk droog en het wordt 18 tot 22 graden. In het weekend wordt het warmer met op zondag 21 tot 24 graden. Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden. Zondag kan in de loop van de dag een (onweers)bui ontstaan. Na het weekend wordt het wisselvallig met dagelijks enkele buien. De temperatuur daalt naar 15 tot 17 graden.

Vanochtend is het in grote delen van het land bewolkt. In het noorden en noordoosten valt heel lokaal een beetje (mot)regen, maar op veel plaatsen blijft het droog. In Zeeland en in de westelijke Randstad schijnt lokaal de zon. Later in de ochtend kan ook op andere plaatsen de zon voorzichtig doorbreken. In het noorden en noordoosten neemt de kans op een lokale spat regen af.

Vanmiddag zijn er in het westen zonnige perioden. De wolkenvelden in het binnenland breken geleidelijk en vooral later in de middag schijnt van tijd tot tijd de zon. Het blijft bijna overal droog. Het wordt 18 graden in het noordwesten tot lokaal 22 graden in het zuidoosten. Daarbij staat een matige en aan de noordwestkust vrij krachtige westenwind.

Vanavond zijn er aanvankelijk heldere perioden en kan nog even van de zon genoten worden. Later neemt de bewolking in het noorden toe. Komende nacht hebben het midden en noorden met wolkenvelden te maken en daalt de temperatuur naar 12 tot 14 graden. In het zuiden komen opklaringen voor en daalt de temperatuur naar 10-13 graden. Lokaal kan een mistbank ontstaan.

Morgen is het in de ochtend op veel plaatsen bewolkt en droog. Toch is lokaal een beetje motregen niet uitgesloten. In het zuidoosten van het land kan de zon regionaal schijnen. In de middag breekt de bewolking en zijn er ook perioden met wat zon. Dit gebeurt eerst in het zuiden en daarna in het midden van het land. De temperatuur stijgt naar 20 tot 22 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 24 graden worden. In het noorden en vooral het noordoosten kan het lang bewolkt blijven. Breekt af en toe de zon door, dan wordt het 20 graden. Blijft het grijs, dan wordt het een graad of 18. Een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind voert zachtere lucht aan.

In de avond zijn er heldere perioden en vooral in het noorden wolkenvelden. In de nacht naar zondag daalt de temperatuur naar 13 tot 15 graden.

Zondag wordt het met 22 of 23 graden iets warmer. Aan de noordwestkust is het 20 à 21 graden en in het zuiden en oosten kan het lokaal 24 graden worden. Er is kans dat het met 25 graden nog zomers warm wordt, maar daarvoor moet wel de zon lang genoeg kunnen schijnen. Met een zuidenwind trekken namelijk wolkenvelden over het land en in de loop van de dag neemt de kans op een bui toe. Daarbij is ook kans op onweer.

Na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk omlaag. Maandag wordt het 19 tot 21 graden. Er is vrij veel bewolking en vanuit het westen trekken buien over het land.

Dinsdag blijft de neerslag beperkt tot een paar buien en is het een groot deel van de tijd droog. De zon schijnt af en toe en het wordt 17 tot 19 graden.

De dagen daarna kunnen we regelmatig buien verwachten. Er zijn ook droge perioden waarin de zon schijnt. De middagtemperatuur valt met 15 tot 17 graden nog wat lager uit. Voor de tijd van het jaar zijn dit vrij normale waarden.