Wolkenvelden, zon, noorden een sneeuwbui

10-02-2021 LEMMER – Er zijn zonnige perioden en wolkenvelden. Het uiterste noorden maakt kans op een sneeuwbui, maar de rest van het land houdt het droog. Het wordt -1 tot -3 graden. Komende dagen krijgen we veel zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. ’s Nachts kan het 7 tot 17 graden vriezen en overdag blijft het kwik met -1 tot -4 graden onder nul. Vanaf zondag wordt het mogelijk zachter.

Vanochtend is er een mix van zon en wolken. Vooral in het midden en oosten kan het een tijd grijs zijn. Over de Wadden trekken enkele sneeuwbuien en ook het noorden van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen maken kans op een sneeuwbui. In de rest van het land blijft het droog.

Het is ijzig koud met rond 9:00 uur temperaturen van -3 tot lokaal -12 graden. In het midden is het ongeveer -5 graden. Gedurende de ochtend loopt de temperatuur op naar -1 graad in het noorden tot -6 in Zuid-Limburg tegen het middaguur.

Vanmiddag blijft het koud winterweer met een afwisseling van zon en wolken. De Wadden en het uiterste noorden maken nog wel kans op een sneeuwbui. De maxima komen uit op -1 tot -3 graden. Wanneer de zon een tijdje schijnt kan de temperatuur rond het vriespunt uitkomen. Het minst koud is het in de steden. Er staat een matige noordoostenwind. Daardoor voelt het aan als -5 tot -9 graden. Het is heerlijk weer om buiten te zijn, een wandeling in de sneeuw te maken en de koude winterlucht op te snuiven. Kleed je dan wel lekker warm aan.

Vanavond neemt de wind af en kan het breed opklaren. Ook trekken nog enkele wolkenvelden over het land. In het uiterste noorden is nog kans op een sneeuwbui. Het koelt snel af. Rond 21:00 uur is het op veel plaatsen -5 tot -8 graden. Plaatselijk kan het al 10 graden vriezen.

Komende nacht blijft het op veel plaatsen kraakhelder en staat er nauwelijks wind. Het wordt in het hele land droog. In een groot deel van het land kan het streng vriezen met minima beneden -10 graden. De temperatuur daalt naar -10 tot -14 graden. In het oosten kan het zeer streng vriezen met plaatselijk -15 tot -17 graden. In de kustgebieden is het iets minder koud met -7 tot -9 graden. Door de stevige vrieskou worden sneeuwresten keihard. Bovendien werkt strooizout bij deze temperaturen een stuk minder goed. Waar smeltwater op de weg ligt of de wegen nat zijn, kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Morgenochtend vroeg is het tijdens de ochtendspits ijzig koud met temperaturen van -7 tot plaatselijk -17 graden. De laagste temperaturen hebben we rond zonsopkomst. Er volgt een vrij zonnige tweede helft van de ochtend, waarbij de temperatuur oploopt naar -2 tot -7 graden.

Morgenmiddag is het heerlijk winterweer met veel zonneschijn. De zon laat het besneeuwde landschap prachtig blinken. Deze donderdag wordt zonniger dan de voorgaande dagen, dus het is een perfect moment om mooie winterfoto’s te maken. In het noorden komen een paar wolkenvelden voor en de Wadden maken in de loop van de middag opnieuw kans op een sneeuwbui. In de rest van het land blijft het de hele dag droog.

Het kwik stijgt naar -1 à -2 graden. Plaatselijk kan de temperatuur kort een paar tienden boven nul komen. Het ijs dat zich op de plassen en vaarten gevormd heeft, smelt daardoor niet. Er waait een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het helder. In het uiterste noorden komen enkele wolkenvelden voor en is kans op een sneeuwbui. Veel stelt dat waarschijnlijk niet voor. Met minima van -8 graden aan zee tot lokaal -17 in het oosten is het wederom een ijzig tot bitterkoude nacht. In de hele oostelijke helft kan het streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden.

Vrijdag wordt een prachtige winterdag met veel zonneschijn. Het blijft overal droog en de temperatuur stijgt naar -2 tot -4 graden. Daarmee is het iets kouder dan de voorgaande dagen. Bovendien staat er meer wind. Op veel plaatsen waait het matig uit het noordoosten. Daardoor komt de gevoelstemperatuur op het warmste moment van de dag uit op -10 graden.

Zaterdag laat de zon zich opnieuw volop zien en blijft het droog. Waarschijnlijk kan er op verschillende plaatsen worden geschaatst en daar is het ook prachtig weer voor. Zoek dan wel rustige plekken op en kijk goed of het ijs echt betrouwbaar is. Na een ijzig koude start met op veel plaatsen temperaturen van -10 graden of kouder, wordt het ’s middags -1 tot -3 graden. Er staat een zwakke tot matige wind.

De dagen daarna lijkt de dooi erin te komen, maar dat is allesbehalve zeker. Mogelijk steekt er een zuidenwind op en dan komt de temperatuur zowel overdag als ’s nachts boven het vriespunt uit. Er is ongeveer 30% kans dat het koude weer met een oosten- of noordoostenwind aanhoudt. Er is meer bewolking dan voor het weekend en ook de kans op neerslag neemt toe. In het koude scenario blijft het droog.