Woudagemaal – Drie dagen onder stoom

12-10-2022 LEMMER – Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op 18, 19 en 20 oktober 2022 onder stoom om het bedienende personeel op te leiden. Belangstellenden zijn deze draaidagen welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken. Het waterschap brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om de machinisten en stokers in de praktijk op te leiden. Zo kan de bedrijfsvoering van het stoomgemaal worden gegarandeerd.

Ticket online reserveren
Voor een bezoek wordt aangeraden vooraf tickets te bestellen via deze link om teleurstelling aan de deur te voorkomen. Per tijdvak kunnen maximaal 25 belangstellenden het gemaal en het bezoekerscentrum bezoeken.

Droge voeten
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân.

Waterbeheer en klimaatverandering
Het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staat centraal in de expositie in het bezoekerscentrum. Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Na de rondleiding door het Woudagemaal is een wandeling via de landschapsroute de moeite waard. Via deze route kunnen belangstellenden genieten van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.    

Onder stoom is dagelijks te bezoeken op 18 oktober tot en met 20 oktober tussen 10.30 – 17.00 uur. De toegang voor volwassenen is €9,50 en voor kinderen (Vvan 6 tot en met 16 jaar) €6,-