Zacht najaarsweer

27-10-2021 JOURE – Het is zacht voor eind oktober. Overdag wordt het overal droog en vooral in de zuidelijke helft van het land kan de zon doorbreken. Donderdag wordt overal een zonnige najaarsdag. Voor het weekend staat regen op het programma. Wel blijft het tot en met het weekend behoorlijk zacht met maxima rond 16 graden.

Vanochtend is het grijs en vooral in het noorden en oosten kan zeer lokaal nog een spatje motregen vallen. De kans op motregen neemt ook daar gedurende de ochtend verder af en vooral in het zuiden kan geleidelijk de zon doorbreken. De wind is matig en waait uit het zuidwesten. 

In de middag komt er ten zuiden van de grote rivieren op steeds meer plaatsen ruimte voor de zon. In het noorden van het land blijft het waarschijnlijk bewolkt en voor het midden van het land is het onzeker in welke mate de zon doorbreekt. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig en het is zacht voor eind oktober. Met zon kan het in Zuid-Nederland 17-18 graden worden. In de noordelijke helft wordt het 15-16 graden.

Tijdens de avond is het droog en breiden de opklaringen vanuit het zuiden langzaam verder uit over het land. In de nacht naar donderdag koelt het af naar een graad of 9. 

Donderdag wordt een droge en zonnige dag met wat velden hoge bewolking waar de zon doorheen schijnt. Met 15 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in Limburg is het heerlijk najaarsweer. Middagtemperaturen rond 13 graden zijn gebruikelijk in de laatste week van oktober. Er waait een matige zuidenwind. 

Ook vrijdag wordt nog een droge en zachte dag met ruimte voor de zon. Het wordt opnieuw ongeveer 15 graden in het noorden tot plaatselijk 18 graden in Zuid-Nederland. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is nadrukkelijk aanwezig. In de loop van de dag neemt de bewolking wat toe en vrijdagavond of in de nacht naar zaterdag kan een beetje regen vallen.

Het weekend verloopt wisselvallig met op beide dagen regelmatig regen. De wind blijft in de zuidhoek en kan vooral aan zee soms flink uithalen. Ondanks het natte weer blijft het zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen tussen 14 en 17 graden.

Volgende week zet de temperatuur wel duidelijk een dalende lijn in. Halverwege de week wordt het maximaal 12 graden en dat is een hele gebruikelijke middagtemperatuur voor begin november. Het weerbeeld is behoorlijk wisselvallig en de wind krijgt een voorkeur voor westelijke richtingen.