Zeer zacht, tijdelijk buien

31-12-2021 LEMMER – Er zijn wolkenvelden met lokaal wat zon. Later in de ochtend en de eerste uren van de middag trekken buien over het land. Daarna wordt het vanuit het westen droog. Met 11 tot lokaal 15 graden is het erg zacht. De jaarwisseling verloopt droog en zacht. Zaterdag overdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en wat zon. Het wordt dan 12 tot 15 graden. In de avond stijgt de kans op een bui. Zondag is het zacht, met wat meer wind en enkele buien.

Vanochtend is het droog met wolkenvelden en zo nu en dan wat zon. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan de zon een tijdje schijnen. Het is opvallend zacht voor de tijd van het jaar met 10-13 graden. In het noorden en midden neemt de bewolking geleidelijk toe en kunnen later in de ochtend buien ontstaan.

Vanmiddag trekt een gebied met buien over het noorden en het midden van het land. In het zuiden blijft het op een enkele bui na droog en kan de zon af en toe doorbreken. De regen trekt oostwaarts en vanuit het westen wordt het droog. Er zijn dan wolkenvelden en enkele opklaringen waardoor lokaal een mooie zonsondergang is te zien. De middagtemperatuur ligt tussen 11 graden aan de noordkust, zo’n 13 graden in het midden van het land en in het zuiden is het ruim 14 graden. Mogelijk kan het in het zuiden plaatselijk 15 graden worden. Er staat een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind.

Vanavond blijft het droog en door een matige zuidwestenwind ook zacht. Tijdens de jaarwisseling is het 10-12 graden. Er zijn wolkenvelden en vooral in het noorden en westen enkele opklaringen.

Komende nacht wordt het niet kouder dan 9 tot 11 graden. De wind neemt iets af en in het noorden en noordwesten kan het wat nevelig worden, maar (dichte) mist blijft waarschijnlijk uit.

Morgen kunnen we genieten van een droge nieuwjaarsdag. Het weerbeeld bestaat uit velden hoge bewolking die de zon een tijd tegen kunnen houden, maar regionaal zal de zon schijnen. De wind blijft zuidwestelijk en voert nog steeds zachte lucht aan. De wind maakt het voor het gevoel dus niet koud, maar juist erg zacht. Met 12-13 graden in het noorden en zo’n 14 graden in de zuidelijke helft is het heerlijk weer voor een wandeling. Als de zon wat langer schijnt kan het in het zuiden plaatselijk ruim 15 gaden worden.

Zaterdagavond daalt de temperatuur naar 10-12 graden. De bewolking wordt dikker en tegelijk neemt de kans op een paar buien toe.

Zondag blijft het zacht met maxima van 11 graden aan de noordwestkust tot 14 graden in het zuidoosten. Wel zijn er veel wolkenvelden en zal de zon alleen lokaal even schijnen. Er komen buien voor, maar het zal niet overal en heel lang regenen. Regionaal kan het zelfs een groot deel van de tijd droog blijven. Er staat een onstuimige zuidwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied staat een krachtige tot harde zuidwester. In de avond blijft het wisselvallig.

Maandag wordt de laatste dag met maxima van 10 graden of meer. Het wordt dan 10 graden op de Wadden tot bijna 12 graden in het zuiden. Het is wisselvallig met veel bewolking, af en toe regen en weinig zon. Daarbij staat redelijk wat wind.

Dinsdag draait de wind meer naar het westen en wordt de aangevoerde lucht koeler. Met 8 à 9 graden is het nog steeds iets zachter dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Er komen buien voor en tussendoor kan even de zon doorbreken.

De dagen daarna liggen de maxima tussen 5 en 7 graden en dat is heel normaal voor begin januari. Woensdag blijft het op een paar buien na droog, de dagen daarna zal het wat vaker tot buien komen. Behalve wolkenvelden zijn er ook opklaringen. ’s Nachts kan het tijdens heldere perioden lokaal tot vorst komen.