Zon en stapelwolken, overwegend droog

07-05-2021 LEMMER – Er zijn zonnige perioden en stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog en het wordt 10-13 graden. In het weekend wordt het warmer met morgen 12-17 graden en zondag 19-27 graden. Morgen is het bewolkt met vooral in de middag perioden met regen. Zondag schijnt af en toe de zon, maar er is ook kans op enkele (onweers)buien.

Vanochtend schijnt op veel plaatsen de zon en zijn er ook stapelwolken. Heel lokaal komen nog een paar buien voor, maar deze zullen geleidelijk verdwijnen.

Vanmiddag is het prima weer met flink wat zon en stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 10 graden aan de kust tot ruim 13 graden in het zuidoosten. Daarmee is het kouder dan normaal, maar uit de wind en in de zon is het best aangenaam. Er staat een matige westenwind.

Vanavond klaart het breed op. Komende nacht daalt de temperatuur in het binnenland naar een enkele graad en in het oosten kan het licht vriezen. Langs de westkust is het 2-3 graden en in op veel plaatsen kan het aan de grond vriezen. Later in de nacht neemt vanuit het zuidwesten de hoge bewolking toe.

Morgen is er in de ochtend veel hoge bewolking. In het noordoosten en oosten is aan het begin van de ochtend mogelijk de zon nog even te zien. De bewolking wordt geleidelijk dikker en later in de ochtend gaat het in het zuidwesten en westen al een beetje regenen.

In de middag breidt de neerslag uit over het hele land. In het midden en vooral het westen kan het flink doorregenen en is het ronduit nat. In het oosten valt minder regen waarvan we de meeste in de tweede helft van de middag kunnen verwachten. Het grijze en regenachtige weer brengt ook zachtere lucht met zich mee. De temperatuur stijgt geleidelijk en aan het eind van de middag is het 11 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden. Er staat een matige zuiden- tot zuidoostenwind.

In de avond regent het in het noordwesten en noorden. In het zuiden en midden wordt het snel droog en daarna verdwijnt ook de regen in het noorden. De temperatuur stijgt nog een graadje met in het noorden 12-14 graden en in het zuiden 15 tot lokaal 17 graden. In de nacht naar zondag wordt het niet kouder dan 9-12 graden.

Zondag wordt een warme dag met op grote schaal 22-24 graden. In het zuiden en oosten kan het met 25 graden zomers warm worden en in het zuidoosten wordt het met 26-27 graden het warmst. Op de Wadden is het 19 à 20 graden.

Af en toe schijnt de zon, maar echt stralend weer wordt het niet. Er trekken ook wolkenvelden over het land en daarbij is vooral in het westen ook kans op een paar (onweers)buien. Er staat een matige zuidenwind. In de avond en in de nacht naar maandag kunnen in het hele land enkele regen- en onweersbuien voorkomen.

Maandag is er veel bewolking en kunnen we enkele regen- en onweersbuien verwachten. Het wordt 17-18 graden in het westen tot 20-21 graden in het oosten. Aan de noordwestkust is het een graad of 16. Er staat dan een matige zuidwestenwind.

De dagen daarna is het wat wisselvallig met wolkenvelden en kans op buien, maar tussendoor ook zonnige perioden. De maxima liggen tussen 15 en 19 graden en ’s nachts daalt de temperatuur naar 7-10 graden.