Zon met later bewolking

19-03-2021 LEMMER – De zon schijnt volop, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken. Het blijft overwegend droog en het wordt 8-9 graden. Na een koude nacht met lichte tot lokaal matige vorst start de dag morgen met zon. Vanuit het noorden neemt de bewolking toe en in het noorden is kans op een spatje regen. Het wordt 7 graden. Zondag en maandag overheerst de bewolking en is het 9 graden. Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk minder koud.

Vanochtend schijnt de zon uitbundig, later komen stapelwolken tot ontwikkeling. Na een koude start stijgt het kwik later vanochtend naar 4 tot 6 graden.

Vanmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. In de kustgebieden blijft het beeld vrij zonnig. Het blijft droog, maar in het oosten en noordoosten is een lokaal spetterbuitje niet uitgesloten. De wind waait uit het noordoosten en neemt toe naar matig. De temperatuur stijgt naar 8 of 9 graden, maar voor het gevoel is het enkele graden kouder.

Vanavond en vannacht zijn er flinke opklaringen. Het blijft droog en bij weinig wind koelt het flink af. Op veruit de meeste plaatsen gaat het licht vriezen en lokaal komt matige vorst voor met minima tot -6 graden. Alleen in delen van Zeeland blijft het kwik (iets) boven nul.

Morgen begint de dag op veel plaatsen met zonneschijn. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft droog.

In de middag raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt. In de zuidelijke helft van het land schijnt nog af en toe de zon, maar uiteindelijk gaat ook de zon in het zuiden achter de wolken schuil. Later op de middag is in het noorden en noordwesten kans op een klein beetje regen. De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 7 graden.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag overheerst de bewolking. Lokaal kan wat lichte regen of motregen vallen en de temperatuur blijft boven nul. Het kwik daalt naar 2 tot 4 graden en daarmee is het duidelijk minder koud dan komende nacht. De westen- tot noordwestenwind is matig en in het noorden later vrij krachtig.

Zondag overheerst debewolking. In het zuiden is aanvankelijk nog kans op een beetje regen, maar al vrij snel is het droog. In de loop van de middag kan hier en daar de bewolking breken en schijnt even de zon. De noorden- tot noordwestenwind is matig en in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer vrij krachtig. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar waarden omstreeks 9 graden.

Ook maandag is het over het algemeen bewolkt en lokaal is wat licht gespetter niet uitgesloten. In de middag breekt vooral in het noorden en westen de zon geregeld door. De wind is zwak tot matig en waait uit het noordwesten. De temperatuur stijgt opnieuw naar waarden omstreeks 9 graden.

De rest van de week is het minder koud met temperaturen in de dubbele cijfers. Dinsdag wordt het 10-12 graden en in de tweede helft van de week liggen de maxima tussen 11 en 14 graden. Tijdens heldere nachten kan het kwik dalen tot rond het vriespunt. Het weerbeeld is licht wisselvallig met naast wolkenvelden en een enkele bui ook droge perioden met zonneschijn.