Zonnig en zomers warm

17-07-2021 LEMMER – Alleen in het zuidoosten komt nog wat bewolking voor. Vanmiddag is het flink zonnig en aangenaam zomerweer met 23-26 graden. De zonkracht is hoog. Smeer je goed in als je een tijd buiten bent. Vannacht is het helder en er kan nevel of mist ontstaan bij minima rond 14 graden. Morgen start de dag grijs, maar al snel breekt de zon door. Het wordt een fractie warmer met 24-27 graden. Later neemt vanuit het noorden de bewolking toe. Na het weekend is het vaker bewolkt en koeler met 20-23 graden, maar het blijft droog.

Vanochtend komt alleen in het zuidoosten nog wat bewolking voor. Elders is het flink zonnig. Het blijft droog en de temperatuur stijgt tegen het einde van de ochtend al op grote schaal boven 20 graden. De wind waait uit het noorden en is matig van kracht, windkracht 3 of 4.

Vanmiddag is het prachtig zomerweer en de zon schijnt uitbundig. Landinwaarts kan een enkele stapelwolk ontstaan, maar op veruit de meeste plaatsen is de lucht strakblauw. Met het zonnetje erbij warmt het verder op en landinwaarts wordt het zomers warm met 25-26 graden. In Noord- en Zuid-Holland wordt het 24-25 graden en vlak aan zee is het een graad of 23. Zo verloopt de eerste dag van de zomervakantie voor regio midden met prima vakantieweer. De zon bereikt aan het begin van de middag zonkracht 8 en een onbeschermde huid kan al na 10 tot 15 minuten verbranden. Smeer je dus goed in als je een tijd buiten bent!

Het blijft de hele middag droog en de wind waait uit het noordwesten- tot noorden en is overwegend matig van kracht. Vlak aan zee kan het soms vrij krachtig waaien, windkracht 5.

Vanavond is het nog lange tijd aangenaam en ideaal om buiten te eten of op het terras te zitten. Omdat het helder is, kan het later in de avond wel flink afkoelen en een extra laagje kleding komt goed van pas. Vannacht is het helder en verspreid over het land kan het nevelig of mistig worden. Ook in de kustgebieden kan mist vanaf de Noordzee overdrijven. Het koelt uiteindelijk af naar 13-15 graden.

Morgenochtend vroeg is het plaatselijk nog mistig of nevelig, maar al snel lost dit op. De rest van de ochtend is het zonnig en droog zomerweer. De noordwestenwind is zwak tot matig van kracht. Geleidelijk stijgt de temperatuur en op veel plaatsen is het in de ochtend al warmer dan 20 graden.

Morgenmiddag is het eerst geregeld zonnig met stapelwolken en zomers warm met op veel plaatsen temperaturen rond 25 graden. In het zuidoosten kan het plaatselijk 27 graden worden en daarmee is het een fractie warmer dan zaterdag. Langs de westkust wordt het 24 graden. Er staat een matige noordwestenwind.

Later in de middag drijven vanaf de Noordzee steeds meer wolkenvelden over de noordelijke helft van het land. Op de Wadden blijft het kwik daarom steken op ongeveer 22 graden. Elders blijft het vrijwel de hele middag zonnig. Zoek geregeld de schaduw op of smeer je goed in om verbranden te voorkomen, want de zon schijnt fel met zonkracht 7-8.

Morgenavond is het wisselend bewolkt in het noorden en midden. In het zuiden is het nog lange tijd helder en raakt het pas richting de nacht op steeds meer plaatsen bewolkt. In de nacht naar maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen af. Het koelt af naar 12 graden in het binnenland tot 15 graden aan zee.

Maandag doet de temperatuur een stapje terug en met 19 graden aan zee tot 23 graden in het zuidoosten is het iets koeler dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Er drijven geregeld wolkenvelden over, maar de zon schijnt ook af en toe. Heel af en toe kan de bewolking gepaard gaan met wat gespetter, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het de hele dag droog.

Dinsdag verandert het weerbeeld nauwelijks en het blijft rustig zomerweer. Zon en wolkenvelden wisselen af bij 20-23 graden en het blijft overwegend droog. Met deze temperaturen is het prima weer voor om eropuit te trekken en ook voor buitensporten is het aangenaam.

De dagen daarna wordt het geleidelijk weer een stukje warmer en is het op grote schaal weer zomers warm. Later in de week kan de temperatuur landinwaarts zelfs richting 30 graden gaan! Het blijft tot die tijd vaak droog en de zon schijnt geregeld. Tijdens het weekend neemt de kans op enkele buien toe.