Zonnige perioden, zuiden later felle buien

04-06-2021 JOURE – Er zijn zonnige perioden en op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt op naar 25-27 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig aan. Later vanmiddag neemt in het zuiden de kans op felle onweersbuien toe. Vanavond en vannacht krijgen meer plaatsen vanuit het zuiden met pittige buien te maken. Daarbij valt veel regen in korte tijd en is kans op onweer en hagel. Morgen heeft bewolking de overhand en is de kans op buien groot. Met circa 15 graden is het een stuk koeler.

Vanochtend zijn er zonnige perioden en blijft het op de meeste plaatsen droog. In Limburg kan in de tweede helft van de ochtend een zeer lokale onweersbui ontstaan. In de vroege ochtend is het in het oosten grijs en mistig, maar ook daar breekt de zon snel door. Op de Wadden kan het zicht een tijd slecht blijven door mist vanaf de Noordzee. De temperatuur loopt snel op naar circa 24 graden tegen het middaguur. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig warm aan.

Vanmiddag schijnt de zon volop en ontstaan stapelwolken. In het zuiden en oosten kunnen dat flinke stapelwolken zijn. In de zuidelijke provincies kunnen deze in de namiddag uitgroeien tot enkele pittige buien. Daarbij is kans op onweer, hagel en veel regen in korte tijd. In de rest van het land verloopt de middag droog.

De maxima komen uit op 25-27 graden, met de hoogste waarden voor het zuiden en zuidoosten. De lucht blijft erg vochtig, waardoor het benauwd aanvoelt. Met dit zweetweer is het dan ook fijn om licht gekleed te zijn.

Er staat een zwakke tot matige noordenwind. In de kustgebieden is het door deze wind van zee met 20-23 graden aangenamer dan in het binnenland. De Wadden maken de hele middag kans op mist en bewolking vanaf de Noordzee, waardoor de temperatuur daar met 14 graden flink achterblijft.

Vanavond krijgen de zuidelijke provincies met stevige onweersbuien te maken die vanuit België ons land binnentrekken. Daarbij giet het van de regen en kan in korte tijd 20 millimeter vallen, met wateroverlast tot gevolg. Plaatselijk zijn de neerslagsommen nog groter. Bij deze buien is ook kans op hagel en de felste buien gaan gepaard met windstoten tot 70 km/uur. Door deze buien kun je binnen een paar seconden helemaal doorweekt raken, dus het is verstandig om een paraplu of regenkleding mee te nemen.

Komende nacht blijft kans op felle buien, maar deze zijn wel minder pittig dan in de avond. Wel is nog steeds kans op onweer en kan het flink regenen. De bewolking neemt gedurende de nacht toe en die wolkenvelden houden de afkoeling tegen. In het zuiden en oosten wordt het daardoor niet kouder dan 17 graden en is het zwoel voor het gevoel. Elders komen de minima rond 15 graden uit.

Morgenochtend heeft bewolking de overhand en trekken buien over het land. Dit kunnen felle buien zijn met flinke plensregens en onweer. Ook morgenmiddag hebben we nog met buien te maken. De meest felle buien zijn dan waarschijnlijk voor het noorden en oosten. Op een knipoog van de zon na blijft het overwegend bewolkt. De middagtemperatuur komt tussen 16 en 20 graden uit. Als de zon even doorbreekt dan is het een paar graden warmer.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is er nog steeds veel bewolking en blijft kans op buien. De minimumtemperatuur komt rond 13 graden uit. Daarmee verloopt de nacht minder zacht dan de voorgaande nachten.

Zondag is vooral in het oosten kans op wat regen. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Hoe westelijker je zit, hoe meer ruimte er voor de zon is. De temperatuur stijgt naar 20-23 graden en er waait een matige noordenwind. Daarmee is het prima weer om je huis door te luchten en de temperatuur in huis te laten dalen.

Maandag blijft het grotendeels droog en zijn er zonnige perioden. De meeste zon is waarschijnlijk voor het noorden en westen. Het wordt 20 graden aan zee tot 23 in het zuidoosten.

De dagen daarna verlopen aan de warme kant voor de tijd van het jaar. Daarbij komen de temperaturen tussen 20 en 23 graden uit. In de loop van de week neemt de kans op maxima van 25 graden toe. Normaal is het 18-22 graden. Een groot deel van de tijd blijft het droog, maar vooral dinsdag en woensdag kan er regen vallen.