Zonovergoten en lenteachtig

04-03-2022 LEMMER – Vanochtend is het fris met in het uiterste noorden en noordoosten nevel en mist. Al vrij snel lost dit op en de rest van de dag is het overal zonovergoten met hooguit wat dunne sluierwolken. Het warmt op naar 9 tot lokaal 12 graden. Door de matige oostenwind voelt het wel iets kouder aan. Vanavond en vannacht is het helder en gaat het licht vriezen. Ook zaterdag is het zonovergoten, maar met 8 graden iets kouder. Zondag en maandag is tijdelijk meer bewolking aanwezig. Daarna keert de zon terug, het blijft al die tijd droog.

Vanochtend komt in het noorden en noordoosten nevel voor met temperaturen rond het vriespunt. Op de Waddeneilanden is het zelfs mistig. Gedurende de ochtend lost dit op. Elders is het zonovergoten en warmt het snel op. Het blijft droog en er trekken hooguit wat dunne wolkensluiers voor de zon langs. Tegen het middaguur is het 4 of 5 graden in het noorden. In Zeeland, Brabant en Limburg wordt al 8 graden bereikt. De oostenwind is zwak tot matig en trekt geleidelijk iets aan.

Vanmiddag is het zonovergoten met hooguit wat wolkensluiers. Op veel plaatsen wordt het 10 of 11 graden. In het zuiden kan het lokaal nog iets warmer worden met lokaal 12 graden. In het noordoosten blijft het kwik, door de nevel in de ochtend, steken op een graad of 9. Door de matige oostenwind is het voor het gevoel wel iets frisser. In je tuin, op het balkon of op een terras is het op een plekje uit de wind en in de zon zeer aangenaam lenteweer.

Vanavond is het helder en de temperatuur zakt in rap tempo een paar graden nadat de zon is ondergegaan. Door de aanwezige sluierbewolking zal de zonsondergang een prachtige rode en oranje gloed opleveren. De wind neemt in kracht af en vannacht gaat het op veel plaatsen weer licht vriezen. De minimumtemperatuur komt tussen -1 en -3 graden uit. Op beschutte plaatsen dieper landinwaarts kan het een fractie kouder worden. Alleen vlak aan zee blijft het kwik boven nul. De lucht is erg droog, waardoor van mist en een dikke laag ijs op autoruiten geen sprake is.

Morgenochtend gaat de dag fris met start met temperaturen rond of net iets onder het vriespunt. Vanaf 9 uur ’s ochtends wijst de thermometer op veruit de meeste plaatsen weer waarden boven nul aan. Opnieuw staat een zonovergoten dag op het programma en de lucht warmt in de ochtenduren snel op. We hebben nog altijd met een oostenwind te maken die het voor het gevoel iets kouder maakt.

Morgenmiddag is het zonovergoten en dat maakt het ideaal weekendweer om lekker naar buiten te gaan. Het uiterste westen heeft af en toe met wolkensluiers te maken, maar dit zit de zon nauwelijks in de weg. In vergelijking met de voorgaande dagen is het wel een klein stukje frisser en de middagtemperatuur komt tussen 7 graden in het noorden en 9 graden in het zuiden uit. De matige wind komt eerst nog uit het oosten, maar draait in de namiddag geleidelijk naar het noordoosten.

Na een zonnige dag is het morgenavond kraakhelder en de temperatuur komt tijdens de nacht naar zondag weer op grote schaal onder het vriespunt uit. In het binnenland vriest het licht met minimumtemperaturen tussen -1 en plaatselijk -4 graden. Op de Waddeneilanden en langs de westkust komt het net niet tot vorst.

Zondag krijgen we tijdelijk met een kleine verandering van het weerbeeld te maken. De wind draait naar het noorden en vanaf de Noordzee trekken wat wolkenvelden over. Van een grijze dag is ook zeker geen sprake en de zon zal nog geregeld te zien zijn. Het blijft droog. Door de noordenwind blijft de temperatuur iets achter. In de middag is het 7 of 8 graden.

Ook maandag bestaat het weerbeeld nog uit een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. De temperatuur is vergelijkbaar met de waarden tijdens het weekend.

De dagen daarna keert de zon volop terug. ’s Nachts vriest het enkele graden en na een frisse ochtend warmt het gelukkig snel op naar maximaal een graad of 9. De wind zoekt daarbij weer de oostelijke hoek op, waardoor het voor het gevoel wel iets kouder is. Met een warme trui of een plekje uit de wind is het ook dan weer volop genieten van het vroege voorjaar!