Zonovergoten, koud windje

08-03-2022 LEMMER – Met volop zonneschijn wordt het vandaag 8 tot 11 graden en dat is een paar graden warmer dan gisteren. Wel waait er een koude zuidoostenwind. De komende dagen zet de temperatuurstijging door en het blijft zonnig en droog. Donderdag en vrijdag wordt het landinwaarts 15 of 16 graden. Vanaf vrijdag krijgt de zon meer concurrentie van wolkenvelden en vooral zaterdag is kans op een beetje regen. Het blijft voorlopig wel zacht met middagtemperaturen ruim boven 10 graden.

Het is onbewolkt en landinwaarts vriest het op de meeste plaatsen licht. Op de Waddeneilanden en in het westen ligt het kwik veelal iets boven nul. 

De zon warmt de lucht gedurende de ochtend op en om 9:00 uur ligt het kwik vrijwel overal al boven het vriespunt. Aan het einde van de ochtend is het 4 tot 7 graden. Wel steekt er een koude zuidoostenwind op.

Vanmiddag blijft het volop zonnig en wordt het op veel plaatsen 10 of 11 graden. Daar waar de zuidoostenwind vanaf het water waait, zoals op de Waddeneilanden, delen van Noord-Holland en op veel plekken in Zeeland blijft het kwik steken op 8 of 9 graden. De matige tot soms vrij krachtige zuidooster veroorzaakt ook een lagere gevoelstemperatuur. In de wind voelt het aan als 5 tot 7 graden en op de Waddeneilanden slechts als een graad of 3.

Vanavond gaat de zon rond 18:30 uur onder. Het blijft onbewolkt en het koelt rap af. Om 22:00 uur is het 1 tot 4 graden en rond middernacht duikt het kwik landinwaarts lokaal al onder het vriespunt. In de nacht vriest het op veel plaatsen 1 tot 3 graden. Op de Waddeneilanden en in delen van Zeeland blijft het kwik net boven nul.

Morgenochtend is het weer zonovergoten. Tussen 8:00 en 9:00 uur komt de temperatuur overal boven het vriespunt en aan het einde van de ochtend is het 6 tot 9 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het zuidoosten tot zuiden. 

Morgenmiddag blijft het volop zonnig met hier en daar een dun veldje sluierbewolking. Er waait een matige zuidenwind en het wordt 11 graden in Den Helder tot 14 graden in Brabant en Limburg. Op de Waddeneilanden blijft het kwik met 9 of 10 graden iets achter. 

Morgenavond en in de nacht naar donderdag blijft het droog en op wat lokale hoge bewolking na onbewolkt. In Oost-Nederland kan het kwik lokaal nog net onder nul komen, maar op de meeste plaatsen liggen de minima tussen 0 en 4 graden. 

Donderdag wordt opnieuw een droge dag met veel zonneschijn. Het wordt nog een paar graden warmer dan morgen met 11 of 12 graden op de Waddeneilanden, 14 graden in Amsterdam en Groningen en 15 of 16 graden in de zuidoostelijke helft van het land. Hiermee is het zacht voor begin maart. Maxima van 8 of 9 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De wind is matig en waait uit het zuiden tot zuidoosten. 

Ook vrijdag wordt een droge dag met behoorlijk wat ruimte voor de zon. Gedurende de dag verschijnt wel wat meer bewolking, vooral in de westelijke helft van het land. Met 11 graden op de Terschelling tot lokaal 16 graden in het zuidoosten is de temperatuur vergelijkbaar met donderdag. De wind is matig waait uit het zuidoosten. 

In het weekend blijft het zacht met maxima van 9 of 10 graden op de Waddeneilanden tot regionaal 14 graden in het binnenland. Er is wat meer bewolking en vooral zaterdag is kans op een beetje regen. De neerslagkans is daarbij voor het westen wat groter dan voor het oosten.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft overwegend droog weer met behoorlijk veel ruimte voor de zon. Daarbij is grote kans op relatief hoge temperaturen met overdag zo’n 14 graden en in de nachten een graad of 4. Ter vergelijk: maxima rond 10 graden en minima rond 3 graden zijn gebruikelijk half maart.