1 op de 5 mensen overweegt komend jaar een EHBO-cursus te volgen

29-06-2021 LEMMER – 18 % van de Nederlanders zegt de komende twaalf maanden zeker of waarschijnlijk een EHBO-cursus te volgen. Dat blijkt uit een peiling van het Rode Kruis. Afgelopen week meldden zich drie keer meer mensen aan voor een EHBO-cursus dan in een gemiddelde week. Het Rode Kruis is blij met deze toename. ‘Eigenlijk zou iedereen deze kennis moeten opdoen, omdat je nooit weet wanneer je voor een noodsituatie komt te staan,’ aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis.

Het percentage mensen dat van plan was een EHBO-cursus te doen, bleef de afgelopen jaren vrijwel gelijk. Toch ziet de hulporganisatie wel vaker een piek op het moment dat er iets significants gebeurt. Nadat een Deense voetbalspeler vorige week zaterdag tijdens het EK op het veld moest worden gereanimeerd, was er al een plotselinge piek. Er meldden zich die avond 333 procent meer mensen dan normaal aan voor een cursus EHBO. Ook kwamen er de afgelopen week veel vragen binnen over reanimeren en EHBO-cursussen.

Het Rode Kruis blijft stimuleren om iedereen EHBO-vaardigheden aan te leren. Zo lanceerden ze afgelopen week een speciale reanimatietraining via Instagram voor een jonge doelgroep en pleitten ze voor EHBO-training op scholen en sportclubs.

Onzekerheid door gebrek aan kennis
‘Helaas is een piek zoals afgelopen week vaak van korte duur en is de urgentie snel weer weggezakt,’ aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis. ‘Terwijl iedereen voor een situatie kan komen te staan waarin eerste hulp van levensbelang is. Bijvoorbeeld in je naaste omgeving met familie of vrienden of op het sportveld. Dan is het juist fijn dat je die kennis hebt en weet hoe je moet handelen.’ In Nederland krijgen zo’n 300 mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Op de vraag of mensen weten wat ze moeten doen als iemand in hun omgeving een hartstilstand krijgt, zegt ruim 40 procent niet te weten wat ze moeten doen. Terwijl reanimatie en het gebruik van de AED binnen zes minuten van levensbelang kan zijn. Daarmee kan de overlevingskans met vijftig procent omhoog gaan. Een veel genoemde reden om iemand in nood niet te helpen, is ‘angst om iets verkeerd te doen’. Veel ondervraagden geven aan ‘niet te weten wat ze moeten doen’.

Meer kennis geeft zelfvertrouwen
Mensen zijn eerder bereid te helpen, als ze weten wat ze moeten doen. In totaal zou vier op de tien Nederlanders een AED gebruiken. Onder mensen met een EHBO-diploma is dat 81%. Met een EHBO-diploma beschikken mensen niet alleen over de juiste kennis en vaardigheden. ‘Het geeft vaak ook meer zelfvertrouwen om eerste hulp te verlenen in een noodsituatie’, aldus Eline Nijhof.

Oproep: vergroot je kennis
Het Rode Kruis zet zich in om EHBO-kennis in Nederland zo breed mogelijk te verspreiden en hulpbereidheid onder mensen te bevorderen. Volgens Nijhof is het belangrijk dat mensen elkaar kunnen en willen helpen in een noodsituatie. ‘Bij een plotselinge noodsituatie zijn omstanders als eerste ter plaatse. Juist handelen na een ongeval kan onnodig letsel voorkomen en in sommige gevallen levens redden.’ Het voorkomt vaak ook ernstiger leed bij slachtoffers op de langere termijn. ‘Hoe meer mensen kunnen helpen, hoe meer leed we kunnen voorkomen.’

Het Rode Kruis verspreidt zijn kennis onder andere door het aanbieden van EHBO-cursussenLifesaving storiesgratis lespakketten voor scholen, en maakt zich hard voor EHBO in het onderwijs.