50.000e gezin vraagt hulp bij opvoeden

04-12-2020 LEMMER – Home-Start geeft -in Nederland- steun aan het vijftigduizendste gezin met vragen over opvoeden. Ouders die bij Home-Start aankloppen, maken vaak iets te veel tegelijk mee. Ze ervaren stress en hebben meestal geen familieleden, vrienden of kennissen in de buurt om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Home-Start is dan een tijdelijke uitbreiding van hun netwerk. Ook gemeente De Fryske Marren voert het Home-Start programma uit, als onderdeel van Humanitas. Afgelopen jaar zijn hier meer dan 10 gezinnen (met in het totaal 20 kinderen) ondersteund.

De mijlpaal van het vijftigduizendste gezin is ook een signaal: er zijn -steeds meer- ouders die stress ervaren en vragen hebben over de alledaagse opvoeding. Tijdens de begeleiding wordt duidelijk dat ze niet de enigen zijn en dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Coördinator van Home-Start Margreet Gonlag: “Ook in De Friese Meren zien we dat opvoeden vaak leuk is, maar dat de druk op gezinnen groter is geworden. Het komt vaak voor dat je het even niet meer weet, bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen, je zorgen hebt over een zieke in je familie of je kinderen te veel online zitten. Ik zou zeggen, wacht niet te lang en vraag hulp. Een vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun bieden als ‘opvoedmaatje’. Zij of hij heeft ervaring met opvoeden, heeft de Home-Start training gevolgd, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Het effect hiervan is groot: je kunt weer verder met je gezin! Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.”

Elke week contact
De opvoedmaatjes van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. In deze maanden van corona komen wandelen, videocontact of bellen ook vaak voor. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel. Één van de moeders vertelt: “Wat mij enorm geholpen heeft is dat ze echt luisterde naar mij. Ze vroeg waar ik behoefte aan had, in plaats van dat ze mij iets opdrong. Ze hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij. Ze voelde als een vriendin die het beste met mij en mijn kind voorhad. De hulp duurde lang genoeg, zodat ik de tijd heb gekregen om het weer alleen te kunnen als moeder.”

Over Home-Start
Home-Start is nu achtentwintig jaar in Nederland. Het programma voor opvoedsteun wordt wereldwijd in meer dan twintig landen ingezet. Oorspronkelijk komt het uit het Verenigd Koninkrijk. In 1973 kwam Margaret Harrison er als professioneel hulpverlener achter dat mensen graag problemen vóór willen blijven en informeel contact willen. De opvoedsteun van Home-Start werkt na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar door, liet een onderzoek al in 2015 zien. De positieve, bekrachtigende manier van werken is de sleutel voor het gezin, voorkomt isolement of ontsporing en helpt mee om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien.v