75 jaar Vrijheid plaats in de RK-kerk in Sint Nicolaasga

08-10-2021 SINT NICOLAASGA – Morgen vindt, na tweemaal uitstel door de huidige coronapandemie, het Herdenkings- en Bevrijdingsconcert Friesland – 75 jaar Vrijheid plaats in de RK-kerk in Sint Nicolaasga met een Requiem van Brahms, uitgevoerd in de hertaling door Jan Rot met als titel  ‘Een Hollands Requiem’.

Dit herdenkingsconcert zal het allereerste concert in Friesland zijn, welke in het teken zal staan van 75 jaar vrijheid 2020. Het concert zal uitgevoerd worden door: Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Noord Nederlands Kamerkoor, solisten Wendy Roobol (sopraan), Joep van Geffen (bariton) en het geheel staat onder leiding van dirigent Jan Vermaning.

Johannes Brahms schreef in de jaren 1865-1868 een groot werk voor koor, solisten en orkest.
Het bestaat uit 7 delen en is een geestelijk werk zonder liturgische teksten. In principe gaan alle Requiems over de dood en met name de persoon die overleden is. Dit werk van Brahms gaat juist over de nabestaanden, dus degene die achterblijven. In die zin is dit werk zeer toepasselijk voor de nabestaanden van de slachtoffers van bv de WO2.

Brahms wilde het werk “een Menselijk Requiem’ noemen, maar vanwege de tekst in het Duits werd het woord ‘Deutsches’ gebruikt.
Het Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledene, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen. Muziek voor de levenden!

In 2007 maakte de Nederlandse zanger, componist en tekstdichter Jan Rot een hertaling met de titel ‘Een Hollands Requiem’. De première vond plaats op zondag 16 december 2007 te Rotterdam.

De Stichting Nationale Herdenking Joure wil juist deze hertaling laten uitvoeren op zaterdag 9 oktober 2021 “Levend zijn de doden, zolang wij hen herdenken”.

Publiek is (beperkt) welkom. Informatie over de voorwaarden (richtlijnen RIVM) en kaartverkoop vindt u bij de VVV-Joure. Een Coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld ben van corona) is nodig voor toegang.

Zaterdag 9 oktober om 20.00 uur
Toegangsprijs: € 27,50
Toegangsbewijs koopt u hier