Between strangers

19-08-2021 OOSTERZEE BUREN – De tentoonstelling Between Strangers (24 juli – 9 oktober 2021) brengt nieuw werk samen van een uitgebreide selectie opkomende en gevestigde kunstenaars. De groepstentoonstelling is samengesteld door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar en curator Morné Visagie. De door Visagie 23 geselecteerde kunstenaars zijn voornamelijk gevestigd in Nederland en Zuid-Afrika, alhoewel de lijst kunstenaars bevat die zijn geboren in Duitsland, Mexico, Namibië, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Zimbabwe.  

Between Strangers eert langdurige gesprekken tussen de uitgenodigde kunstenaars, Nuweland en Visagie. Voorafgaand aan het uitbreken van een wereldwijde pandemie, inspireerden deze gesprekken tal van plannen om samen te werken en/of werk te tonen in Europa, dat werd geannuleerd of uitgesteld vanwege de grote gezondheidscrisis van 2020.  “De tentoonstelling is een showcase van uiteenlopende ideeën, houdingen en materialiteiten in de hedendaagse praktijk”, zegt Visagie, die in 2019 een solotentoonstelling van zijn werk hield in Nuweland. “Het bevat sprekende voorbeelden van hedendaagse prentkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, keramiek, textiel en installaties. De tentoonstelling heeft zowel fysieke als virtuele componenten. Naast de gecureerde tentoonstelling van fysiek werk in Oosterzee-Buren, bevat Between Strangers dynamische online content die verschillende privégesprekken tussen de uitgenodigde artiesten documenteert.   Between Strangers wil een belangrijk aspect van creativiteit belichten dat niet altijd tot uiting komt in de uitstalling van kunstvoorwerpen, de soms nonchalante, soms intieme, altijd inzichtelijke dialogen die kunstenaars – vreemden of niet – met elkaar voeren. Deze gesprekken, die op verzoek van Visagie werden gestart, werden gevoerd via telefoon, e-mail, WhatsApp, Instagram, videochat en meer en betroffen kleine groepen kunstenaars die uiteenlopende onderwerpen bespraken als tijd, kleur, nostalgie, representatie, materialiteit, geografie en taboe.

Bijvoorbeeld B. D. Graft, een in Duitsland geboren kunstenaar die in Amsterdam woont, besprak verzamelen, stilleven, vrije associatie en tijd in een videogesprek met Stephané Conradie, een in Namibië geboren kunstenaar die in Kaapstad woont. Wes Mapes, een in Amerika geboren kunstenaar die in Amsterdam woont, wisselde foto’s uit met trefwoorden als ondeugendheid, ontoelaatbare verlangens, onderbuik en labyrinten als prompts met Michaela Younge, een kunstenaar geboren en gevestigd in Kaapstad. Kyu Sang Lee, een in Zuid-Korea geboren kunstenaar die tien jaar in Kaapstad woonde en momenteel in Leipzig woont, sprak met de in Kaapstad geboren kunstenaar en ontwerper Dale Lawrence door middel van video over methodologie, kleur, ritme en gebaren.   Between Strangers is te zien van 24 juli tot en met 9 oktober 2021 bij Nuweland. Deelnemende kunstenaars zijn: Sanell Aggenbach (Cape Town), Haneem Christian (Cape Town), Imraan Christian (Cape Town), Stephané Conradie (Cape Town), Anne Jaap De Rapper (Lemmer), Dodi Espinosa (Antwerp), Pierre Fouché (Cape Town), B.D. Graft (Amsterdam), Claire Johnson (Cape Town), Michal Kruger (Cape Town), Dale Lawrence (Cape Town), Kyu Sang Lee (Leipzig) & Martin Wilson (Cape Town), Wes Mapes (Amsterdam), Daniella Mooney (Berlin), Musa N. Nxumalo (Johannesburg), Ben Orkin (Cape Town), Gerda Scheepers (Cape Town), Micha Serraf (Cape Town), Shakil Solanki (Cape Town), Marsi Van De Heuvel (Cape Town), Michaela Younge (Cape Town).