Bewolking, volgende week kans op vorst

20-11-2021 LEMMER – Vanochtend is het bewolkt en vooral in het westen miezert het af en toe. In de rest van het land is het droog. De zwakke zuidwestenwind neemt geleidelijk toe naar matig, kracht 4. Aan zee en in het Waddengebied waait het vrij krachtig, windkracht 5.

Vanmiddag waait er in de kustgebieden een vrij krachtige en in het Waddengebied soms een krachtige zuidwestenwind (5-6 Bft). Boven land waait het meest matig. De bewolking overheerst en regionaal spettert het wat. Veel stelt het allemaal niet voor en de meeste plaatsen houden het dan ook droog. De temperatuur loopt op naar 12-13 graden.

Vanavond komen enkele opklaringen voor, maar al vrij snel raakt het bewolkt en valt af en toe wat regen. Vanuit het noordwesten gaat het in de nacht naar zondag enige tijd wat harder regenen. De temperatuur daalt naar 7 of 8 graden.

Morgen trekt het regengebied in de ochtend naar het zuidoosten weg en vanuit het noorden klaart het op en breekt de zon door. Wel zijn er zondagmiddag nog enkele buien mogelijk. De wind draait naar het noordwesten en is zwak, aan zee soms matig. De temperatuur is wat lager en ligt rond 10 graden.

Maandag schijnt de zon flink. In het zuidoosten start de dag mogelijk grijs met lage wolken en kan het even duren voordat de zon doorbreekt. Het is droog, maar in het noordelijk kustgebied is een enkel licht buitje niet uitgesloten. De wind is zwak tot matig en waait uit het noorden tot noordoosten en daarmee wordt koudere lucht aangevoerd. In het oosten wordt het maximaal 6 graden, in de kustgebieden stijgt het kwik naar een graad of 8. Mocht het in het zuidoosten grijs blijven, dan is het niet warmer dan 4 of 5 graden. Temperaturen van 9 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

In de nacht naar dinsdag is bij weinig wind op uitgebreide schaal lichte vorst mogelijk. Alleen in de kustprovincies blijft het kwik boven nul. Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Er is kans op een spatje regen, maar meestentijds is het droog. De temperatuur stijgt naar 7 of 8 graden.

De rest van de week is het vrij koud en komt de temperatuur overdag uit op waarden tussen 5 en 8 graden. Tijdens de nachtelijke uren kan het licht vriezen. Het weerbeeld laat vrij veel wolken zien, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar de droge perioden zullen overheersen.