Bewolkt en in het oosten wat lichte regen

17-01-2022 LEMMER – Op veel plaatsen is het grijs en in het oosten valt soms nog wat lichte regen. De temperatuur komt vanavond uit rond 6 graden. Morgen is de zon weer van de partij, maar de dagen daarna is het opnieuw grijs weer dat de klok slaat. Over het algemeen blijft het droog. Aanvankelijk is het aan de zachte kant, maar vanaf donderdag komen de maxima rond normaal uit met 6 graden. Bovendien is het dan guur met winterse buien.

Vanavond valt in het oosten nog wat lichte regen, maar geleidelijk wordt het vanuit het westen droog. Komende nacht klaart het vaker op, al blijven we nog wel met vrij veel wolkenvelden te maken houden. Het koelt af naar 1 graad in het oosten en zuidoosten tot 4 aan de kust.

Morgenochtend hebben we een mix van wolkenvelden en zon, waarbij de meeste zon voor het westen is. Met die blauwe luchten in de Randstad krijgt ‘Blue Monday’ gelijk een andere betekenis dan de gebruikelijke ‘blauwe deprimaandag’. In het oosten is het juist wel lange tijd grijs en somber.

Morgenmiddag blijft er een tweedeling met in de oostelijke helft veel bewolking en in het westen naast wolkenvelden ook zonnige perioden. Zeker langs de oostgrens is het echt somber weer en daar kan zelfs een spatje regen vallen. In de rest van het land blijft het droog. De maxima komen uit op 7-9 graden en daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Waarden rond 6 graden zijn halverwege januari gebruikelijk. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind. In gebieden waar het bewolkt is, maakt die wind het wat kil.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag neemt de wind in kracht af. Met name in het westen klaart het op en daar kan mist ontstaan. De minima komen uit op 2-5 graden.

Dinsdag hebben we te maken met rustig weer. Dat betekent dat er weinig wind staat, maar in tegenstelling tot maandag kan het met de zon heel erg tegenvallen. Waarschijnlijk zijn er veel wolkenvelden en regionaal kan het ook lange tijd mistig zijn. In gebieden met mist wordt het slechts 3 graden en is het ronduit kil. Elders kan de temperatuur oplopen naar 7 graden. Uit de bewolking kan hier en daar ook een heel klein beetje motregen vallen, maar over het algemeen blijft het droog. Deze dag komt vooral je warme jas van pas; de paraplu heb je niet nodig.

Woensdag heeft bewolking wederom de overhand, maar de dag verloopt grotendeels droog. In de loop van de middag en woensdagavond trekt vanuit het noordwesten een regengebied over het land. Wanneer de regen gepasseerd is, volgen opklaringen, maar ook nieuwe buien. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. Overdag wordt het maximaal 6-8 graden.

Donderdag trekken winterse buien over het land met hagel en natte sneeuw. Tussendoor schijnt de zon en kun je genieten van prachtige ‘Hollandse’ wolkenluchten. Daarbij is de kans groot dat je een regenboog kan spotten! Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar 5 graden, maar tijdens buien is het slechts 1 à 2 graden. De stevige noordwestenwind maakt het dan erg guur en de gevoelstemperatuur komt ruim onder nul uit. Het waait matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden in het noordwesten en noorden is de wind krachtig tot hard met windstoten tot 70 kilometer per uur.

De dagen daarna wordt het langzaam rustiger weer. Daarbij verdwijnen de winterse buien, al kan af en toe nog wel wat motregen vallen. Ook krijgen we weer veel wolkenvelden te zien. Met circa 6 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar. Halverwege volgende week neemt de kans op wisselvallig weer met meer regen en wind toe.