Bibliotheek: Charles Dickens revisited

25-11-2021 LEMMER – Helaas gaat het Lemster Dickens Festijn niet door. Om toch wat in de stemming te komen hebben we deze pagina gemaakt, vol met lees- en kijktips. Niet alleen met boeken van Dickens, maar ook verhalen die tijdens het Victoriaanse tijdperk spelen.

Van 27 november tot en met 26 december in de bibliotheek
– Tijdelijke Dickenscollectie, met boeken van de schrijver, maar ook Victoriaanse romans.
– Digitale fototentoonstelling Lemster Dickens Festijn 

Charles Dickens en het Victoriaanse tijdperk
Dickens, geboren in 1812, verhuisde op 10 jarige leeftijd van Portsmouth naar Camden Town in Londen. Die reis maakte hij alleen op een zomerdag in een postkoets, omdat de rest van het gezin al verhuisd was en Charles eerst zijn school moest afmaken. De reis maakte indruk op Dickens. Later schreef hij in The uncommercial traveler: “Het regende hard, en nooit zal ik die geur van nat stro vergeten.”

De familie leefde boven zijn stand en vader werd met moeder en de jongste kinderen opgesloten in een “schuldenaren gevangenis”. Charles ging in de kost en bezocht samen met zijn oudste zus de rest van de familie op zondag in de gevangenis. Op jonge leeftijd moest hij al aan de slag om geld te verdienen om zijn kosthuis te betalen en zijn familie te ondersteunen.

De eerdere ervaringen en de lange uren, het drukke Londen en de harde omstandigheden vormden Charles tot de schrijver die hij later werd. Het wekte zijn interesse in de hervorming van sociaal-economische en arbeidsomstandigheden, waarvan hij geloofde dat de ontberingen ten onrechte door de armen werden gedragen.

Al begon Dickens eerder met schrijven, zijn werk wordt vaak geassocieerd met het Victoriaanse tijdperk. Koningin Victoria was 1837 tot 1901 koningin van het alsmaar uitdijende Britse Rijk.

De economie, gesteund door de industriële ontwikkelingen bracht voorspoed. De welvaart steeg terwijl zij op de kroon zat, waardoor een middensklasse ontstond. Dat daarnaast grote armoede bestond onder een groot deel van de bevolking, is niet een verrassing als je het werk van Dickens kent. Net zo goed als de smerige kant van de vooruitgang, de vervuiling van de steden, de rivieren e.d. De industriële revolutie, het kolonialisme, imperialisme, maar vooral de sociale ongelijkheid, was voor Dickens een bron om uit te putten.

Kenmerkend aan dit tijdperk is het conservatisme en de daaruit vloeiende preutsheid. De vrouwen moesten kuisheid uitdragen, de mannen konden hun gang gaan als ze het maar een beetje discreet deed. In London waren vele bordelen. Het verhaal van een van die prostituees wordt prachtig beschreven in het boek van Michel Faber, Lelieblank en scharlakenrood.

Ondanks dat er tijdens haar lange bewind regelmatig een oorlog werd uitgevochten, is deze periode toch vooral een periode van vrede en voorspoed, de Pax Brittanica.