Waterkoude vrijdag

26-11-2021 LEMMER – Het belooft een waterkoude vrijdag te worden. Daarbij valt vooral vanmiddag en vanavond geruime regen en maakt het oosten kans op natte sneeuw. Voor de regen uit wordt het 5-6 graden, maar tijdens neerslag daalt de temperatuur enkele graden. In het weekend en op maandag blijft het koud met maximaal 4 graden en af en toe regen of natte sneeuw. Vanaf dinsdag keert het zachte weer terug, maar het blijft wisselvallig.

Het is vanochtend bewolkt en tijdelijk droog. Lokaal kan ook de zon nog even doorbreken. Vanuit het westen neemt de bewolking echter snel toe en aan het eind van de ochtend valt in het westen alweer wat regen. De zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind neemt in kracht toe en is later vanochtend matig boven land en vrij krachtig in de kustgebieden. Langs de kust is de wind krachtig en bij de Waddeneilanden bij vlagen hard, windkracht 7.

Vanmiddag is er veel bewolking en vanuit het westen valt op steeds meer plaatsen enige tijd regen. Vooral in de kustgebieden regent het soms stevig door. Het is waterkoud met temperaturen van 5 of 6 graden. Alleen langs de kust kan het lokaal 7 graden worden. In het zuiden van Limburg wordt het niet warmer dan 4 graden. Tijdens de regen daalt het kwik nog enkele graden en is het slechts 2 tot 4 graden. Het waait stevig uit het zuiden tot zuidwesten. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, (kracht 4-5), aan zee en vooral in het Waddengebied krachtig tot soms hard (6-7 Bft) met daar kans op zware windstoten tot 75 km/uur.

Vanavond komen in de kustgebieden stevige buien voor en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en mogelijk ook natte sneeuw. Landinwaarts valt ijskoude regen, maar tussen de druppels door kan je ook de eerste sneeuwvlokken van het winterhalfjaar spotten. De kans daarop is het grootst in de wat hoger gelegen gebieden in ons land, zoals de Utrechtse heuvelrug, de Sallandse heuvelrug en in de Limburgse heuvels.

In het zuiden van het land wordt het vannacht op de meeste plaatsen droog en kan het opklaren. Elders is aanhoudend kans op winterse neerslag en langs de kust komen stevige buien voor. De wind is flink in kracht afgenomen en is niet meer dan zwak uit richtingen tussen zuidwest en zuidoost. De temperatuur daalt naar 1 tot 3 graden, maar tijdens opklaringen kan het kwik dalen tot rond het vriespunt. Lokaal is dan kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Morgenochtend schijnt in het zuiden af en toe de zon. Elders zijn er wolkenvelden en komen winterse buien voor met hagel, onweer en natte sneeuw. De wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen.

Morgenmiddag is het wisselend bewolkt met enkele buien. Daarbij is aanhoudend kans op winterse neerslag. De zuidwestenwind is zwak tot matig en het wordt niet warmer dan 4 graden. Voor het gevoel doet het waterkoud aan en als je naar buiten gaat om een frisse neus te halen, dan komen je muts, sjaal en handschoenen goed van pas.

Morgenavond komen vooral in de kustgebieden buien voor, soms met een winters karakter. In de nacht naar zondag is het op de meeste plaatsen droog. De bewolking overheerst en bij een zwakke veranderlijke wind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Door bevriezing van natte wegdelen is opnieuw kans op gladheid.

De zondag begint droog met naast vrij veel wolkenvelden ook af en toe zonneschijn. In de kustgebieden neemt de buienkans toe en in de middag komt het overal tot buien. Bij buien is kans op hagel en natte sneeuw. De wind wordt noordwest en neemt toe naar zwak tot matig, langs de kust naar vrij krachtig en bij de Wadden mogelijk naar hard. De temperatuur wordt niet hoger dan 3 graden in het oosten tot lokaal 6 in het westen en daarmee is het duidelijk kouder dan de 8 of 9 graden die gebruikelijk is eind november.

Maandag verandert er weinig. Na een koude nacht met vooral landinwaarts temperaturen onder het vriespunt, komen in de kustgebieden in de ochtend enkele buien voor en deze buien trekken gedurende de dag over het land naar het oosten. Opnieuw zijn de buien winters van karakter met kans op hagel en natte sneeuw. De noordwestenwind is zwak tot matig en het wordt 3 tot 6 graden.

Dinsdag wordt met een stevige wind weer zachtere lucht aangevoerd. De bewolking overheerst en er volgt regen. Mogelijk valt er landinwaarts eerst nog wat natte sneeuw, maar al vrij snel valt overal regen. De westen- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land (4-5 Bft) en krachtig tot hard aan zee en bij de Wadden, kracht 6 tot 7. De temperatuur komt in de middag uit op 6 graden in het oosten en 8 in het westen.

Woensdag en donderdag is het sterk wisselvallig met talrijke buien. De temperatuur stijgt woensdag naar 7 tot 9 graden, donderdag is het overal weer een graadje minder zacht. Ook vrijdag en in het volgende weekend worden redelijk normale temperaturen voor de eerste dagen van december verwacht. Het is dagelijks 6 tot 9 graden en in de nachten veelal een paar graden boven nul. Daarbij blijft het wisselvallig met regelmatig regen of enkele buien, maar tussendoor zijn er ook droge perioden met geregeld zonneschijn.