Bier dit jaar gemiddeld 6,7% duurder

16-10-2021 LEMMER – Gemiddeld werden de boodschappen bij alle Nederlandse (online) supermarkten dit jaar 3,6% duurder, berekende GfK. Vooral voor bier betaal je meer. De prijs steeg 6,7%. Een liter bier kostte vorig jaar gemiddeld € 1,81, nu tien cent meer (€ 1,91). De hogere prijzen zijn vooral het gevolg van de geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten. Het aanbod stabiel is gebleven, maar de vraag – vooral de laatste maanden – enorm is gestegen. De economie in veel landen trekt razendsnel aan na de coronacrisis.

Kleine brouwerijen krijgen geen belasting voordeel meer
De Tweede Kamer verzet zich tegen het schrappen van de accijnskorting voor kleine brouwerijen. Het kabinet wil hen vanaf 2023 evenveel accijns laten betalen als grote brouwerijen. Een Kamermeerderheid zet daar nu een streep door.

“Kleine brouwerijen moeten we stimuleren en koesteren”, zegt VVD-kamerlid Folkert Idsinga. De SP vindt het ‘niet eerlijk’ als kleine brouwerijen evenveel moeten betalen als de grote spelers. Ook D66, de PVV en het CDA willen dat de uitzondering die nu bestaat voor kleine brouwerijen intact blijft.

Wie minder dan 200.000 hectoliter bier per jaar produceert, krijgt nu 7,5% korting op de af te dragen accijns. Dit is ooit in het leven geroepen om het kleine brouwers gemakkelijker te maken te concurreren met grotere brouwerijen, die het voordeel hebben van schaalgrootte. Een belangrijke reden om de uitzondering te schrappen, is dat het systeem van accijnzen zo eenvoudiger wordt.

Tegelijkertijd wil het kabinet de manier veranderen waarop accijns over bier wordt berekend. Met de nieuwe rekenmethode betalen brouwerijen € 7,49 euro per procentpunt alcohol. Hoe zwaarder het bier, hoe hoger het accijnstarief. Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief laat weten dat hij de zorgen van de kleine brouwers ‘heeft gehoord’. Binnenkort heeft hij een debat over de accijnsverhoging met de Kamer.