Buien met af en toe zon

17-05-2021 LEMMER – Er trekken wolkenvelden en buien over het land. Daarbij is vanmiddag kans op hagel en een klap onweer. Het wordt 13-15 graden. Dinsdag en woensdag blijft het wisselvallig met in de middag vooral in het binnenland kans op felle buien. Donderdag verloopt op de meeste plaatsen droog met geregeld zon. Met 14-18 graden is het bovendien de warmste dag van de week. Daarna is de kans op buien opnieuw groot en komen de maxima rond een frisse 15 graden uit.

Vanochtend komen verspreid over het land buien voor. Daarbij overheerst de bewolking en schijnt af en toe de zon. Vanmiddag trekken buien over ons land. Deze kunnen fel zijn met hagel en een klap onweer. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. In de loop van de middag wordt het in het westen droog. De maxima komen uit op 13 graden in de kustgebieden en 14-15 in het binnenland. Daarmee is het vrij fris voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het halverwege mei 15-19 graden.

Aan het begin van de middag waait er een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. Gedurende de middag draait de wind naar het westen tot noordwesten en wordt daarbij matig van kracht. Aan zee kan het vrij krachtig tot krachtig waaien. Vanavond wordt het vanuit het westen op de meeste plaatsen droog. In het oosten kan dat tot in de tweede helft van de avond duren. Er is een mix van wolkenvelden en opklaringen.

Komende nacht neemt de bewolking vanuit het westen weer toe en krijgt vooral de zuidelijke helft met buien te maken. In het noorden blijft het op een enkele bui na droog. Het koelt af naar 6-8 graden. Wanneer het een tijd opklaart kan de temperatuur lokaal dalen naar 4 graden.

Morgenochtend trekken enkele buien over het land. Daarbij zijn de meeste buien voor de zuidelijke helft. In het noorden is het een groot deel van de tijd droog. Het weerbeeld laat een mix van wolkenvelden en zonnige momenten zien. Morgenmiddag kunnen vooral in de oostelijke helft buien ontstaan. Daarbij is kans op een klap onweer en hagel. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. In het westen blijft het op de meeste plaatsen droog en vooral in het westelijk kustgebied kan de zon flink schijnen.

Het wordt 13-15 graden. In het binnenland kan het lokaal 16 graden worden als de zon een tijdje schijnt. Er staat een matige westenwind. Zeker in het westen is het lekker weer om buiten bezig te zijn, omdat het daar grotendeels droog blijft en de zon veel ruimte krijgt. Wel is het oppassen voor de krachtige zon. Met zonkracht 5 kun je tussen 12 en 15 uur in 20 tot 40 minuten verbranden.

Morgenavond klaart het vanuit het westen breed op en kun je nog een tijd van de ondergaande zon genieten. Ook wordt het geleidelijk overal droog. Dat gebeurt als laatste in het oosten. In de nacht naar woensdag neemt in de zuidelijke helft de bewolking en kans op buien weer toe. De minima komen uit op 4-8 graden.

Woensdag heeft aanvankelijk vooral het zuiden met buien te maken, maar gedurende de ochtend neemt in het hele land de kans op buien toe. In de middag kunnen deze buien fel zijn met hagel en een klap onweer. Tussen de buien door is ruimte voor de zon, maar wolkenvelden zijn in de meerderheid. De temperatuur stijgt naar 13 graden aan zee en 14-15 graden in het binnenland. In de loop van de middag en in de avond neemt de kans op buien vanuit het westen weer af.

Donderdag kunnen verspreid over het land enkele buien ontstaan, maar een groot deel van de tijd blijft het gewoon droog. Daarbij is er een afwisseling van zon en stapelwolken. In de loop van de dag neemt vanuit het westen de sluierbewolking toe. Het kwik stijgt naar 14 tot lokaal 18 graden en daarmee is het duidelijk zachter dan de voorgaande dagen. Door de zwakke tot matige zuidwestenwind is het heel aangenaam om buiten te zijn. In de zon kan je jas ’s middags uit.

De dagen daarna wordt het opnieuw wisselvallig met dagelijks kans op buien. Daarbij komt de middagtemperatuur rond 15 graden uit. Daarmee blijft het fris voor de tijd van het jaar, want maxima van 17-21 graden zijn gebruikelijk. Er zijn wolkenvelden, maar de zon krijgt ook geregeld ruimte. Het wisselvallige weer houdt voorlopig aan. Aan het eind van de maand is er een kleine kans op droger en warmer weer met temperaturen tot 20 graden.