Column : Idioot

11-11-2020 LEMMER – De rillingen lopen over mijn rug, na het lezen van de aanslagen in Frankrijk. Een leraar op gruwelijke wijze vermoord, drie mensen vermoord bij een kerk, het gaat maar door. Dan ook nog eens te bedenken, dat vrijdag 13 november, het 5 jaar geleden is dat de aanslagen waren in Parijs, waarbij 129 mensen, op brute wijze, om het leven kwamen.

Mensen rennen voor hun leven, omdat een idioot anderen neersteekt of afknalt. We noemen het een terrorist, ik noem het een idioot. Terrorist is maar een benaming en geeft geen gevoel weer. Dan staat er ook meteen bij, dat de verdachte heeft gehandeld, vanuit de islam. Alsof er iemand tegen hem zegt, doe dit want ik ben de islam. Nee, hij is een idioot die zelf denkt dat hij dit moet doen. Niet omdat de islam het zegt of het christendom of omdat het moest van Boeddha. Nee, omdat deze man denkt dat hij zo nodig mensen moeten vermoorden, omdat hij dan blij wordt en denkt dat zijn mening, de waarheid is. Dan gaat er niet om wat je gelooft, maar dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd, een losgeslagen idioot, in mijn optiek.

Geloven hoort iets moois te zijn, iets waar je jezelf in kwijt kunt. Het biedt mensen een houvast. Een geloof hebben is voor veel mensen een manier van leven, het is wie je bent en waar je voor staat. Het leert je waarden en normen en of je deze waarden en normen zo overneemt of er zelf je eigen draai aan geeft, dat bepaal je zelf. Het is je eigen verantwoordelijkheid om van je leven te maken, wat jij er mee wilt. En nee dat is niet altijd makkelijk en de ene persoon heeft meer geld of een betere baan. Maar dat maakt niets uit, als je maar doet, waar je blij van wordt of je nu gelooft in Allah, God of Boeddha.

We zijn allemaal op deze aarde om te leven, om er iets moois van te maken, voor onze kinderen, onze ouders, voor onze familie en vrienden en voor ons zelf. Kunnen we niet wat liefdevoller voor elkaar zijn en niet overal een labeltje aan plakken? Welke normen of waarden we ook hebben, we moeten het samen doen.  Niemand wil toch dat een onschuldig iemand, die gewoon om een boodschap gaat, zijn mening uit, een feestje viert, naar zijn werk of naar de kerk gaat, niet meer thuis zal komen, omdat een idioot zo nodig even moest uiten wat hij vindt.

Sally Roos