Column – Politieke tactiek en onvermogen

10-04-2021 LEMMER – De verkiezingen voor de Tweede kamer zijn achter de rug en misschien dachten we nu krijgen we een goed bestuur en wat rust en stabiliteit in het land. Niets lijkt minder waar.

Nu hebben we op eens 17 partijen, die samen moeten gaan uitmaken wat het beste is voor ons land. Vele partijen verloren zetels, maar we kregen er ook partijen bij, een partij zoals de Boerenburgerpartij. Wederom een bijzondere partij in Nederland die opkomt voor een specifieke doelgroep. Nu dus niet alleen een partij voor dieren, maar ook voor de boeren. We hebben dan ook nog een partij met Sylvana Simons en persoonlijk heb ik echt niets met deze mevrouw. Het eerste wat ze doet is een andere nieuwe fractievoorzitter ter discussie stellen. Dan heet je partij BIJ1 maar je vindt wel dat …..piet moet verdwijnen, omdat dit racisme is. Breng je dan door een andere lijstrekker groen (ander woord mag niet) te maken, mensen bijeen? Ik vraag me toch sterk af of dit de juiste tactiek is.

Het geeft echter wel weer aan hoe onze politiek op dit moment in elkaar steekt. Bij sommigen zit een steekje los of zelfs onze demissionair minister-president die vergeet zomaar zaken. Een verkenner zoals Ollongren die even vergeet dat ze belangrijke papieren in haar handen heeft? Mevrouw Ollongren er zijn ook van die snelhechtermapjes of insteekmappen, waar je je documenten in kunt bewaren. U kunt daarvoor ook een winkelafspraak maken bij de Hema of de Action. Tjahh de kosten van de verbouwing van de Tweede kamer die zullen wel weer oplopen, dus daar is geen geld voor.

En dan vervolgens kunnen onze premier en de verkenners niet eenvoudig uitleggen wat er is gebeurd. Wat een voorbeeld voor het land, dit geklungel. Terwijl het zou moeten gaan over hoe we ons land weer gaan herstellen, hoe we weer terug kunnen naar normaal, moeten we horen hoe onze volksvertegenwoordigers fouten maken.

Nu moet u niet denken dat dit alleen op landelijk niveau gebeurt. Bij ons in de gemeenteraad gaat het er ook niet altijd even prettig aan toe. Echter in de gemeenteraad is het niet zo dat er per ongeluk iets uitlekt, maar een partij zoals de VVD, in de Fryske Marren, die zetten gewoon in de krant wat ze ergens van vinden. Een raadslid dat eerst even uit de doeken doet wat hij eigenlijk vindt van het gemeentelijk apparaat en het handelen van de burgemeester, pittige bewoordingen. Wat een voorbeeld! Nog geen week later heeft de VVD de oplossing voor het culturele centrum ‘het Brusplak’, dat er moet gaan komen. In plaats van dit te bespreken in de gemeenteraad, denken deze raadsleden blijkbaar gewoon ongestoord hun persoonlijke mening, overal te kunnen verkondigen. Is dit het idee van beter negatief nieuws dan positief nieuws, als er maar nieuws is? Tactisch misschien wel handig, want volgend jaar zijn immers de gemeenteraadsverkiezingen.

Het is en blijft een ingewikkeld spel die politiek, echter moeten onze volksvertegenwoordigers er wel eens over nadenken dat ze een voorbeeldfunctie hebben en niet zomaar te pas en te onpas kunnen zeggen wat ze vinden of de fout in mogen gaan. Politici, wees oprecht en transparant en laat onze stem niet verloren gaan!

Vrouwtje-hak-op-de-tak