Aanpassen perronhoogtes van enkele stations

11-04-2021 LEMMER – Vanaf morgen rijden de nieuwe WINK treinen in Friesland. Enkele perrons zijn nog niet op de juiste hoogte voor deze nieuwe treinen. Voor de reiziger kan dat op sommige stations gevolgen hebben bij het in- en uitstappen. Daarom past ProRail de komende jaren de perronhoogtes van deze stations aan. In de tussentijd biedt Arriva assistentie aan voor reizigers bij het in- en uitstappen van de trein. 

De hoogte van de plank die uitschuift bij het in- en uitstappen verschilt per treintype, maar beide hoogtes voldoen aan de gestelde eisen. Bij de meeste stations zijn de hoogteverschillen tussen het perron en de trein zo klein dat alle reizigers makkelijk in en uit kunnen stappen.

Bij enkele stations wijkt de hoogte tussen de trein en het perron meer af dan gemiddeld. ProRail, Provincie Fryslân en Arriva Nederland zijn in gesprek over het aanpassen van de perronhoogtes. Dit jaar past ProRail de perronhoogtes van Harlingen Haven en Deinum aan. Daarna werkt ProRail ook aan de stations Sneek, Sneek Noord, Workum, Koudum-Molkwerum en Stavoren.

Reisassistentie
Op de stations met een afwijkende instaphoogte biedt Arriva in- en uitstaphulp (reisassistentie) aan. Reizigers die hier behoefte aan hebben kunnen dit tot drie uur van tevoren aanvragen. Dit kan via 0800-0232545. De reiziger hoeft hiervoor niet te betalen.