Column – Tweedeling

23-11-2021 LEMMER – Ja, daar komt het dan ik ga me mengen in de discussie over de coronamaatregelen en eigenlijk voelt dat wel onveilig. Onze wereld is veranderd door corona of het heeft juist zichtbaarder gemaakt welke verschillen er zijn tussen mensen? Tussen onze waarden en normen, tussen fatsoen en onfatsoen ligt steeds een groter zoekgebied. De coronapandemie duurt veel te lang en dat eist zijn tol van mensen. De mens is rekbaar tot op zekere hoogte, maar misschien minder rekbaar dan we met elkaar dachten.

Als ik op me heen kijk, verbaas ik mij af en toe ook of de laconieke houding waarmee mensen omgaan met het coronavirus. Vorig jaar begon dit ook met een grote groep non-believers die de coronapandemie overdreven vonden. En nog steeds is er een grote categorie mensen die zegt dat het allemaal overdreven is. Hebben zij dan niet gekeken naar de coronacijfers of hebben zij niemand in hun omgeving die corona heeft gehad. Geen bekenden uit de zorg, geen enkel nieuws gelezen. Ik begrijp dit echt niet. Vol verbazing heb ik gekeken naar coronademonstraties op televisie.

Wat komt hier het slechtste in de mens naar boven zeg. Natuurlijk is dit ook een categorie die graag in de belangstelling staat en zou de media ook een vertekend beeld kunnen laten zien. Feit blijft dat politici worden belaagd, bedreigd en agenten, die gewoon hun werkt doen, worden uitgescholden, mishandeld en er foto’s en filmpjes van agenten worden gemaakt om hen te traceren en thuis te belagen. Waar ben je dan mee bezig? Deze mensen doen hun werk, geven geen oordeel, maar doen wat hen wordt opgedragen, moeten we deze mensen straffen?! Vol afgrijzen keek ik dit weekend naar de beelden in oa. Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden. Echt niet normaal wat de relschoppers allemaal hebben aangericht. Waar gaat dit naar toe met ons land? En tot overmaat van ramp, lees ik reacties online van mensen die dit buitensporig geweld toejuichen. Ik schaam me diep voor mijn medemens.

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, maar niet ten koste van anderen. En het lijkt niet meer te gaan om argumenten, maar mensen gaan over tot geweld. Dit is toch niet de oplossing? Kunnen we elkaar gewoon niet in onze waarde laten, moeten we het met elkaar eens zijn of kunnen we ook van elkaar accepteren dat we ergens anders over denken? Doe toch eens normaal,

Vorige week was er nog een coronademonstratie voor het gemeentehuis over de nieuwe maatregelen door een kleine groep mensen. De gemeente krijgt dagelijks mails van burgers over het landelijke coronabeleid. Wat verwacht je dan van de gemeente, al politiek den Haag hier over beslist? De gemeente gaat hier niet over, want dit is landelijk beleid. Natuurlijk zorgt dit beleid voor tweedeling in onze samenleving, maar daar zijn we ook echt zelf bij. We laten het ook met ons gebeuren. Wat is dan het alternatief? Zoveel kritiek leveren op hoe het niet moet dat is zo makkelijk, maar ga er maar eens aan staan, coronabeleid te maken.

In alle eerlijkheid keek ik er wel naar uit om gevaccineerd te worden, omdat ik ook had gehoopt dat de wereld er dan weer normaal uit zou zien. Wat is het nu een ontzettende teleurstelling dat we nog steeds worden beperkt in ons doen en laten, doordat het virus nog steeds zo’n grote impact heeft. Mensen worden minder ziek, maar de druk op de ziekenhuizen is enorm en nee dat komt niet alleen door het coronavirus, maar door te weinig investering in de zorg. Tekort aan personeel in de zorg dat wordt nu echt duidelijk, maar is niet zo eenvoudig op te lossen, tenzij we nu allemaal een opleiding gaan doen in deze sector.

Het nieuwe 2G of 3G beleid is een vervolg op wat andere Europese landen al zijn gestart en is niet zomaar een beslissing binnen ons land. Het is onvermijdelijk dat wij andere landen gaan volgen en de overheid moet iets. Het blijkt nu toch in Nederland dat wij op meerdere vlakken minder expertise hebben, dan van te voren gedacht. Wij zijn toch Nederland, een stabiel land met zijn verzorgingsstaat en democratie. Echter is het misschien toch allemaal niet zo ideaal. Als we nu niet investeren om dit virus onder controle te krijgen, dan modderen we door. Dus ja onze vrijheden zijn belangrijk en we hebben er ook nog genoeg, alleen we slaan er zo in door.

Ik ga er vanuit dat mensen die niet zijn gevaccineerd hier eigenlijk een goede reden voor hebben, want hoe zou je niet kunnen willen, dat we weer terug gaan naar normaal? Er zijn mensen die vanuit medische redenen niet zijn gevaccineerd en hier moet ook echt een oplossing voor komen. Mensen die moedwillig, uit protest tegen misschien wel alles, zich niet aan regels willen houden, zich eens moeten afvragen wat de eigen normen en waarden zijn, geef je genoeg om jezelf en je medemens om samen ervoor te zorgen dat de wereld weer normaal is. Niemand wil een tweedeling in de samenleving, niemand wil het coronavirus, niemand wil beperkt worden in zijn vrijheden, maar soms moeten we investeren in iets dat we niet willen om op termijn er weer beter van te worden!