Droog en vrij zonnig

10-06-2021 LEMMER – Het wordt een vrij zonnige en warme junidag met maxima van 21-28 graden. Daarbij blijft het droog. Morgen vormen zich vooral in het oosten iets meer stapelwolken dan vandaag, maar wederom verloopt de dag droog. De middagtemperatuur komt uit op 20-27 graden. Zaterdag is het met 18-23 graden en een stevige noordwestenwind tijdelijk koeler. Daarna zit de temperatuur weer in de lift, met daarbij ook flink wat zonneschijn.

Vanochtend schijnt de zon volop en zijn een paar dunne sluierwolken te zien. Daar schijnt de zon makkelijk doorheen. Het zuidwesten heeft te maken met wolkenvelden vanaf de Norodzee. Het blijft droog en de temperatuur loopt in het binnenland op naar 22-24 graden tegen het middaguur. Aan de kust is het een paar graden koeler door wind van zee.

Vanmiddag is er een mix van flink wat zon, maar ook enkele wolken. Daarmee is het prima weer om de gedeeltelijke zonsverduistering te bekijken. Het hoogtepunt van de verduistering vindt plaats tussen 12:00 en 12:30 uur.

De maximumtemperaturen komen uit op 24-27 graden met de hoogste waarden in het zuiden en oosten. In het zuidoosten kan het plaatselijk zelfs 28 graden worden. In de kustgebieden wordt het door de zwakke tot matige westenwind maximaal 21-23 graden. Daardoor is het heel aangenaam en prima weer voor een wandeling. Pas wel op voor de hoge zonkracht als je gaat wandelen. Die is vandaag namelijk 7. Een lichte huid verbrandt daarbij in 10-25 minuten.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken en kun je nog een tijd van de zon genieten. Het blijft nog lang aangenaam buiten. Om 21:00 uur is het in het binnenland nog 21-24 graden. Aan de kust is het een paar graden koeler. Op veel plaatsen kun je dus lang op je terras of balkon zitten.

Komende nacht komen op veel plekken brede opklaringen voor. Plaatselijk kan mist ontstaan, met name in het oosten. Mogelijk krijgt het westen met wolkenvelden vanaf de Noordzee te maken. Het koelt af naar een graad of 13. In de grote steden blijft de temperatuur een paar graden hoger.

Morgenochtend vroeg schijnt regionaal de zon, maar kan het plaatselijk ook grijs en mistig zijn. Eventuele mist verdwijnt snel en in de tweede helft van de ochtend krijg je op veel plekken de zon te zien. Ook ontstaan in de loop van de ochtend stapelwolken.

Morgenmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De meeste stapelwolken zijn voor de oostelijke helft. Hoewel er in het westen minder stapelwolken zijn, is daar wat dikkere sluierbewolking te zien, maar de zon schijnt daar meestal makkelijk doorheen. Op het strand is een kleine kans op mist vanaf de Noordzee.

Het wordt 20 graden aan zee tot 27 in het zuidoosten. In het midden is het een graad of 24. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, in het noordoosten is een kleine kans op een bui.

Morgenavond is het nog een tijd zonnig en kleuren de sluierwolken mooi bij zonsondergang. In de loop van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking vanaf het noordwesten geleidelijk toe. Zeer lokaal kan het daarbij wat spetteren, maar het stelt nauwelijks iets voor. De minima komen uit op 14 à 15 graden.

Zaterdag zit de wind in de noordwesthoek en dat betekent dat iets koelere lucht naar ons land wordt geblazen. Het is dan ook perfect weer om het in huis af te laten koelen. De middagtemperatuur komt uit op 18-20 graden in de kustgebieden en 21-23 in het binnenland. Het weerbeeld laat een mix van wolken en zon zien. In de ochtend kan het regionaal een tijdje grijs zijn met in het oosten en zuidoosten misschien nog wat gespetter. ’s Middags komt de zon er vanaf het noordwesten vaker bij en wordt het overal droog. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Zondag belooft een stuk zonniger te worden dan zaterdag. De zon schijnt op veel plaatsen uitbundig en de lucht kleurt mooi blauw. Met maximaal 20-26 graden is het opnieuw iets warmer. Omdat er weinig wind staat, voelt het zelfs een stuk warmer aan dan zaterdag.

Na het weekend blijft het volop zomer. De temperatuur stijgt verder en komt op veel plaatsen tussen 25 en 29 graden uit. Mogelijk wordt het halverwege de week in het zuidoosten zelfs 30 graden. Wederom is er veel zonneschijn en blijft het droog. Vanaf donderdag neemt de kans op buien toe en wordt het waarschijnlijk een paar graden minder warm.