Gedeeltelijke zonsverduistering

10-06-2021 LEMMER – Vandaag is er een ringvormige zonsverduistering te zien in een band die loopt van Canada, over Groenland en het Noordpoolgebied. De maan staat bij deze eclips zo ver van de aarde dat haar schijnbare diameter kleiner is dan die van de zon, waardoor rond de maan nog een ring van zonlicht overblijft. Buiten deze band wordt de zon maar gedeeltelijk bedekt. De grootte van deze verduistering valt met ca. 28% in ons land wel wat tegen. Maar ga wel kijken: het is altijd weer bijzonder om te zien!

Als bij een totale zonsverduistering de heldere zonneschijf volledig door de maan is afgedekt, wordt de uitgebreide atmosfeer van de zon zichtbaar, de zogeheten corona. En dicht bij de rand van de maan zien we soms een soort rode vlammen uitsteken, de protuberansen. Tezamen met het effect dat zo’n verduistering heeft op je omgeving, maakt dit totale zonsverduisteringen tot de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die we kunnen meemaken.

Bij een gedeeltelijke zonsverduistering moeten we dat allemaal missen, maar het blijft indrukwekkend om te zien hoe de maan een grote hap uit de zon kan nemen. Bij de verduistering van vandaag valt voor ons land de grootte van die hap een beetje tegen: in Zuid-Limburg is dit maar 25% en naar het noorden toe loopt dit op tot 31% vanaf de Waddeneilanden. Reis je nog verder naar het noorden, dan kom je in het noorden van Scandinavië op 60%. De verduistering begint om 11.18 uur en duurt tot 13.31 uur.