Duurzaam wonen met Tûk Wenjen

12-01-2021 LEMMER – Tûk Wenjen is in De Fryske Marren een begrip. In de ongeveer zeven jaar dat dit energiebesparingsproject van de gemeente bestaat, hebben al vele honderden inwoners het benut om hun woning te verduurzamen. Om het mensen op dat gebied nog makkelijker te maken, heeft Tûk Wenjen er vier nieuwe producten bijgekregen.

“Heeft u besloten om uw woning energiezuiniger te maken, doe het dan meteen goed”, zegt Johan Lukkes, projectleider van Tûk Wenjen. “Ga niet zomaar van start,  maar stel altijd eerst een doordacht plan van aanpak op. U wilt er bijvoorbeeld niet achter komen dat u uw dak moet laten isoleren, nádat u er zonnepanelen op hebt laten leggen.”

Maar hoe kom je aan zulke informatie? Dat gaat makkelijk en voordelig via Tûk Wenjen. Met dit project kunt u subsidie krijgen van de gemeente voor verschillende soorten adviesgesprekken voor het besparen van energie. Na zo’n gesprek bent u tot niets verplicht. En wilt u maatregelen laten uitvoeren, dan kunt u zelf kiezen door wie u dat laat doen. Kiest u voor een ‘tûk bedrijf’ − een bedrijf dat een selectieprocedure van Tûk Wenjen heeft doorlopen − dan weet u dat het voldoet aan de kwaliteitseisen van de gemeente.

Advies op maat
Een van de producten van Tûk Wenjen is het basis energieadviesgesprek. Dit is een energieadvies op maat waaruit blijkt wat u kunt doen om uw woning te verduurzamen, hoeveel dat kost en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden daarvoor zijn. Het gesprek kun je aanvragen bij een van de deelnemende adviesbureaus. Ook is subsidie mogelijk voor een gasloos en energieneutraal adviesgesprek. Hiermee krijgt u inzicht in de maatregelen en kosten die nodig zijn om uw huis energieneutraal en gasloos te maken. ‘Energieneutraal’ betekent dat de energie die u gebruikt in balans is met de energie die u zelf opwekt. Dit adviesgesprek is aan te vragen bij Energie Inspectie Friesland. In aanvulling op deze twee adviesgesprekken heeft Tûk Wenjen nu vier nieuwe diensten, waarmee u gericht hulp kunt krijgen bij het verduurzamen van uw woning.

Informatie- en thema-avonden
Sinds Tûk Wenjen bestaat, zijn ieder jaar zo’n zes ‘groene startavonden’ gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen aanwezigen informatie over het project en over wat ze kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken. Johan: “Wij voorzien daarmee duidelijk in een behoefte, want die avonden zijn steeds goed  bezocht. We zijn bijvoorbeeld al vijf keer in Sint Nicolaasga geweest en elke keer was de zaal gevuld.” Vanwege het coronavirus zijn fysieke bijeenkomsten al een tijd niet mogelijk, maar afgelopen 30 november is de eerste digitale informatieavond van Tûk Wenjen gehouden. In het nieuwe jaar volgen waarschijnlijk meer. Daarnaast vinden in 2021 twee à drie (eventueel digitale) thema-avonden plaats, over onderwerpen als isolatie en het duurzaam opwekken van energie.

‘Tûke bewenners’
Bij de informatieavonden zijn elke keer ‘tûke bewenners’, oftewel ambassadeurs van Tûk Wenjen betrokken. Deze inwoners van De Fryske Marren vertellen over hun ervaringen met het project en inspireren anderen om ook hun woning te verduurzamen. Twee van deze ‘tûke bewenners’ zijn Martijn en Vivian, die met hun drie dochters in Rotsterhaule wonen. Vijf jaar geleden startten zij viaTûk Wenjen met het energieneutraal maken van hun oude woonboerderij.

Vivian: “Tot nu toe zijn wij vooral bezig geweest met isoleren. We zijn begonnen met het dak en de vloer en nu plaatsen we extra isolerend glas in de kozijnen. Het is natuurlijk mooi als wij zo kosten kunnen besparen en onze woning een beter energielabel kunnen geven. Maar we doen het zeker ook om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. We hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid om deze planeet zo gezond mogelijk door te geven aan de volgende generaties.” Ook ambassadeur worden van Tûk Wenjen? Daar zijn wij blij mee! U kunt u hiervoor aanmelden via het e-mailadres duurzaam@defryskemarren.nl.