Een lagere energierekening en een comfortabel huis

10-12-2020 LEMMER – Wat is een goed moment om je huis te laten isoleren? Job en Imke verhuisden in het voorjaar van het ene naar de andere jarendertighuis in Leeuwarden en besloten het toen te doen. Job: “Een verhuizing is toch al veel geregel, dus die verbouwing kon er ook nog wel bij. Bovendien hadden we overwaarde op ons oude huis. Door dat geld in deze verduurzaming te steken, komt het vanzelf weer naar ons toe. Terwijl een nieuwe auto alleen maar van ons af was gegaan.”

Een weloverwogen besluit dus. Net als de keuze voor wát ze precies hebben aangepakt. De spouwmuren zijn geïsoleerd en het enkel glas vervangen voor HR++ glas, maar het huis is niet in zijn geheel van het gas afgehaald. Imke: “We koken elektrisch en de slaapkamers boven houden we op temperatuur met energiezuinige airco’s die gedeeltelijk worden aangedreven door zonnepanelen. De woonkamer is nog wel centraal verwarmd.”  Job legt uit: “We hadden de CV ook door een warmtepomp kunnen vervangen, maar deze wijk gaat over een tijdje misschien wel over op stadsverwarming. Dan heb je zo’n warmtepomp voor niets aangeschaft.”

Dankzij de aanpassingen kunnen ze er heel comfortabel wonen met z’n vijven – binnenkort zessen. Bovendien betalen ze flink minder maandelijkse energiekosten én is hun huis met deze verduurzaming klaar voor de toekomst. “We kunnen hier jaren vooruit”, aldus Imke.

Een aanrader dus? “Absoluut. Zeker als je wat geld hebt liggen of net als ons toch verhuist. Bijna iedereen heeft nu overwaarde op zijn huis. Ik zeg: steek het in verduurzaming in plaats van nieuwe spullen. Dit levert je steeds meer op, je bespaart energiekosten, je huis wordt er meer door waard én het is goed voor het milieu. En dankzij de subsidieregelingen krijg je achteraf nog mooi wat geld terug ook. Super toch?”

Aanvragen Subsidie Energiebesparing Eigen Huis