Eerst buien later meer zon

10-05-2021 LEMMER – De middag start vrij bewolkt met nog kans op enkele buien. Vanuit het zuidwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door, maar de kans op een bui blijft aanwezig. Het wordt 14-20 graden. Vanavond neemt vanuit het oosten de bewolking weer toe en daar kan soms wat regen uit vallen. Morgen is er kans op felle buien met kans op hagel en onweer. De dagen daarna is het licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien afgewisseld met wolken en zonnige momenten. Het wordt dan 15-18 graden.

Vanmiddag trekken nog enkele buien over het land, maar op de meeste plaatsen zijn er lange droge perioden. Vooral aan het begin van de middag overheerst bewolking in het weerbeeld. Geleidelijk breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. Aan de kust wordt het een graad of 14. Elders komt de temperatuur uit op 16 tot 18 graden. In het uiterste oosten en zuidoosten gaat het kwik mogelijk richting 20 graden als de zon een tijdje schijnt. De zuidwestenwind neemt af in kracht en wordt overwegend matig. Langs de noordwestkust houdt de vrij krachtige wind het langst aan.

Vanavond verdwijnen de laatste buien en op de meeste plaatsen is het droog. Vooral in de westelijke helft van het land komen brede opklaringen voor. In het oosten en midden raakt het geleidelijk weer bewolkt. Vannacht kan er uit deze bewolking voornamelijk in de oostelijke helft van het land wat regen vallen. In het westen verloopt de nacht zo goed als droog. Het koelt af naar 9 tot 11 graden.

Morgenochtend is er eerst een tweedeling in het weerbeeld tussen het westen en het oosten van het land. In het oosten komen veel wolkenvelden voor waar af en toe wat regen uit kan vallen. In het westen start de dag vrij zonnig met wat stapelwolken. Het waait nauwelijks en de wind is meestal zwak van kracht.

Morgenmiddag ontstaan steeds meer stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot pittige regenbuien. Daarbij is kans op hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Tijdens droge perioden is er ruimte voor de zon en staat er nauwelijks wind, maar tijdens buien zwelt de wind aan en waait het tijdelijk harder. In het uiterste zuiden en zuidwesten stijgt de temperatuur naar 18 tot 19 graden. In het noorden en oosten vallen de maxima iets lager uit met 16 tot 17 graden. Op de Waddeneilanden wordt het 15 graden. De temperatuur doet tijdens een stevige bui wel een stapje terug.

Morgenavond is er verspreid over het land nog kans op enkele buien, maar geleidelijk nemen de buien in aantal en intensiteit af. In de nacht naar woensdag is het op een enkele bui na droog en het koelt af naar 8 tot 10 graden.

Woensdag hebben we te maken met een rustig weerbeeld. Er is kans op enkele lokale buien, maar op veel plaatsen verloopt een groot deel van de dag droog. Tijdens droge momenten wisselen zon en wolkenvelden af. Op de Waddeneilanden en in de kop van Noord-Holland wordt het 14 graden. Elders wordt het 15 tot 18 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten. Deze temperaturen zijn heel gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De wind speelt geen grote rol van betekenis en is zwak tot matig uit het zuidwesten.

Ook donderdag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolkenvelden, zonnige perioden en enkele buien. Bij buien is kans op een klap onweer. De temperatuur verandert weinig ten opzichte van de voorgaande dagen met in de middag waarden tussen 15 en 17 graden. Wanneer de zon zich wat vaker laat zien kunnen de maxima net wat hoger uitvallen.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. Tijdens langere droge perioden is er een afwisseling van wolken en zon. Tijdens het weekend komt de temperatuur uit op 15 tot 18 graden. De verwachting laat voor volgende week een grote kans zien op een aanhoudend licht wisselvallig weerbeeld met vergelijkbare temperaturen.