Moederdagtraditie

Moederdag, is een dag waarbij we even iets extra’s doen voor onze moeders. Een traditie die is begonnen in Amerika en sinds 1928 een officiële dag is, in Nederland.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders van alle zorgtaken worden ontheven. Ik weet nog dat wij vroeger mijn moeder wel eens een jaar niet afwassen, gaven. Volgens mij was ze daar nog blijer mee, dan het gemaakte kunstwerkje. Ook zouden de moeders traditiegetrouw moeten kunnen uitslapen en krijgen dan een ontbijtje op bed. Kun je dan uitslapen en ontbijten? Stiekem hoor je toch al de kinderen die vol enthousiasme beneden bezig zijn en dan hopen of alles nog heel blijft, geeft het een extra spanning. Dan nog even nepslapen, zodat de kinderen je nog even wakker kunnen maken. Vervolgens dat heerlijke ontbijtje op bed, waarbij je er om moet denken dat het niet omvalt en niet je hele bed onder de koffie en theevlekken komen te zitten. Het is altijd weer een uitdaging waar alle kruimels terecht komen. Je kunt vervolgens nog dagen nagenieten van het ontbijt op bed door de kruimels die je vindt in bed, ach ja het hoort bij deze traditie. De kinderen hebben prachtige kunstwerkjes gemaakt met hun vader en op school en naarmate ze ouder worden zie je ook dat ze er zelf steeds meer voor hebben gedaan. Schitterend om te zien, dat ze even leuk creatief bezig zijn geweest, gewoon omdat ze even iets liefs voor hun moeder willen doen. Ondertussen zag je van de week al de verf tussen de nagels en de tenen. Er hoort traditiegetrouw natuurlijk ook een bloemetje bij. Bij de bloemisten een topdrukte en als gever de moeilijke keuze op iets passends uit te zoeken.

Mijn dochter heeft inmiddels de leeftijd dat ze zelf uit wil kiezen en eerlijk is eerlijk het is niet altijd mijn smaak, maar het gaat erom dat zij het zelf heeft uitgezocht en zij dit mooi vindt voor haar moeder. Van de week had ze nog zelf bloemetjes geplukt en stiekem vind ik dit mooier dan een boeket uit de winkel.

Moederdag heeft voor mij pas echt betekenis gekregen sinds ik zelf moeder ben. Er is geen grotere liefde dan de liefde voor mijn kinderen. Ik wil hen gelukkig zien en doe daar alles voor.  De glimlach van mijn kinderen, maakt de dag zoveel mooier en laat alle zorgen verdwijnen. Naast dat ik ontzettend trots ben op mijn kinderen, heb ik geen moeder meer, dus Moederdag blijft dubbel. Een dag waarop ik geniet van de cadeautjes en aandacht van mijn kinderen, maar wel het gemis, dat ik mijn eigen moeder niet kan verblijden met een bloemetje, dan alleen iets bij het graf neer te zetten. 

Vroeger zag ik Moederdag meer als een verplichting ,om iets leuks te doen, maar nu ik zelf moeder ben, besef ik dat het niet erg is dat er even een extra dag is om iemand die je lief is, even extra aandacht te geven. Zeker in deze roerige coronatijd weten we weer hoe spaarzaam de momenten zijn die je hebt met je dierbaren, dus dan maar een commerciële dag om even iets extra’s te doen.

Fijne Moederdag!

Vrouwtje hak-op-de-tak