Eerst grijs flink wat zon

09-10-2021 LEMMER – Vanochtend is het eerst op veel plaatsen grijs met nevel en mist, maar naar verwachting eerder dan vandaag breekt de zon door. In het westen duurt het tot eind ochtend voordat de zon doorbreekt.

Vanmiddag is het prachtig herfstweer met flink wat zonneschijn. Er zijn ook wat stapelwolken aanwezig, maar het blijft overal droog. De oostenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt ongeveer 16 of 17 graden. In het noorden is het een graadje minder warm en in het zuiden kan het lokaal 18 graden worden. Prima weer voor een wandeling, fietstocht of een terrasje.

Vanavond en in de nacht naar zondag is het helder en koud. Bij weinig wind ontstaat mogelijk weer op uitgebreide schaal mist. De temperatuur daalt in het oosten van het land naar waarden dicht bij het vriespunt met grote kans op vorst aan de grond. Elders ligt het kwik tussen 2 en 5 graden. Let op vorstgevoelige plantjes!

Morgen schijnt, na het optrekken van nevel en mist, geregeld de zon. In de loop van de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en zondagavond is kans op een beetje regen. De zwakke wind verlaat de oosthoek en draait later op de dag naar het noordwesten. De temperatuur loopt in de middag op naar 15 of 16 graden. In het zuiden kan het lokaal nog net 17 graden worden.

Maandag is het veelal bewolkt en komt het tot enkele buien. De noordwestenwind is matig, bij de Wadden af en toe vrij krachtig en het wordt 14 graden in het oosten tot 16 in het westen en zuidwesten.

Dinsdag trekken buien over het land, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De noordwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig en daarmee wordt koudere lucht aangevoerd. Het kwik stokt bij maximaal 13 of 14 graden en daarmee is het ook wat frisser dan de 15 graden die gebruikelijk is half oktober.

De rest van de week is er een mix van wolken en zon en zo nu en dan kan wat regen of een bui vallen. Kletsnat wordt het daarbij niet. Heel langzaam gaat het kwik weer een fractie omhoog en aan het eind van de week is het veelal 15 graden.