Eerst regen, later meest droog

14-12-2020 LEMMER – Het is bewolkt en de regen trekt naar het oosten weg. Vanuit het westen klaart het op en blijft het overwegend droog. Het wordt 10-13 graden. De komende dagen blijft het zeer zacht met vooral morgen geruime tijd regen. De rest van de week is het vaker droog en schijnt af en toe de zon.

Het is vanochtend overwegend bewolkt. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen kan de zon af en toe schijnen. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag wordt het op steeds meer plaatsen droog en breekt af en toe de zon door. Vanuit het zuiden raakt het weer bewolkt en aan het eind van de middag stijgt in het zuidoosten de kans op regen. Elders blijft het droog. De wind neemt iets in kracht af en het is zeer zacht voor half december. Normaal is het 5 tot 7 graden, vanmiddag is het 11-12 graden en in het zuiden kan het lokaal 13 graden worden.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en vanuit het zuiden trekt langzaam een regengebied over het land. In het noorden is het nog lang droog, maar aan het eind van de nacht regent het overal. De zuidenwind is zwak tot matig en het koelt af naar 7 tot 9 graden.

Morgenochtend is het grijs, bewolkt en regenachtig. De zuidenwind is niet meer dan zwak. In de middag trekt de regen langzaam naar het noorden weg en vanuit het zuiden wordt het geleidelijk droog. In het zuidwesten kan in de tweede helft van de middag de zon nog even doorbreken. De wind draait van zuid naar zuidwest en blijft zwak. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag klaart het op steeds meer plaatsen op en is het droog. In opklaringsgebieden is kans op nevel en mist. De zuidenwind is zwak en de temperatuur daalt naar 5-6 graden.

Woensdag start de dag mogelijk grijs en bewolkt met kans op nevel en mist. In de middag breekt hier en daar de zon door met de grootste kans op zon in de oostelijke helft van het land. Het blijft droog en er waait een geleidelijk in kracht toenemende zuiden- tot zuidoostenwind.  De temperatuur is iets lager met maxima van 8-9 graden.

In de nacht naar donderdag trekt een gebied met wat lichte regen over het land, maar donderdag overdag is het op de meeste plaatsen droog en schijnt af en toe de zon. De zuidwestenwind is matig en aan zee (vrij) krachtig. De temperatuur blijft hoog met maxima van 9 tot 11 graden.

Vrijdag schijnt af en toe de zon en is het overwegend droog. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. De temperatuur stijgt opnieuw naar 10-11 graden.

In het weekend stijgt de kans op regen. De bewolking overheerst en de zon krijgen we niet of nauwelijks te zien. De temperatuur blijft hoog voor december met maxima van 10 tot 12 graden.

Volgende week, in de aanloop naar Kerst, blijft het eerst nog wisselvallig en zeer zacht met 9-11 graden. Later in de week neemt de wisselvalligheid af en wordt het geleidelijk minder zacht.