Eerst regen, vanmiddag volop zon

15-10-2021 LEMMER – Een regenzone trekt van noordwest naar zuidoost over het land. Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon door. De temperatuur stijgt naar 14-15 graden. Dit weekend is er een tweedeling met in het noorden veel bewolking en af en toe regen. In het zuiden blijft het juist droog en schijnt de zon vaker. Met 12-14 graden is het aan de frisse kant. Na het weekend neemt de kans op buien toe. Wel wordt het zachter en kan het woensdag lokaal zelfs 20 graden worden.

Vanochtend trekt een regengebied van noordwest naar zuidoost over het land. Vanuit het noordwesten wordt het al gauw op de meeste plaatsen droog en breekt de zon door. Aan het eind van de ochtend regent het alleen in het zuidoosten nog.

Aanvankelijk waait er een matige en aan zee vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. Gedurende de ochtend draait de wind naar het noordwesten. Voor de regen uit is het zo’n 14 graden en voelt het zacht aan. Je hebt dus geen al te dikke jas nodig als je op pad gaat. Tijdens regenval is het een graad of 11 en na de regen loopt de temperatuur weer op naar 13 graden. Toch voelt het dan beduidend frisser aan dan vanochtend vroeg.

Vanmiddag trekt het regengebied naar België weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het noorden en oosten is nog kans op een buitje. Het weerbeeld laat een afwisseling van zon en stapelwolken zien. In Limburg komt een tijd lang veel bewolking voor en breekt de zon in de loop van de middag door.

De maxima komen uit op 14 à 15 graden en daarbij zijn de hoogste waarden voor het midden en zuiden. Er staat een matige wind uit het noorden tot noordwesten. Aan zee waait het vrij krachtig. Al met al is het vanmiddag prima weer om buiten te zijn. Je paraplu heb je vrijwel nergens meer nodig en aan een trui en dunne jas heb je genoeg.

Vanavond krijgen de kustregio’s met wolkenvelden vanaf de Noordzee te maken. Bovendien is in het noorden en oosten nog kans op een paar lichte buien. In de rest van het land blijft het droog en klaart het breed op. De wind valt weg en daardoor koelt het snel af. Rond 21 uur is het 6-10 graden.

Komende nacht verloopt in het binnenland op veel plaatsen helder en fris met temperaturen van 2-5 graden. In het zuiden en oosten daalt het kwik lokaal naar circa 1 graad en aan de grond kan het regionaal licht vriezen. Op verschillende plaatsen ontstaat mist. De kans op mist is het grootst in het zuidoosten. In het noorden en westen komt veel bewolking voor en liggen de minima met 6-10 graden hoger dan elders. Bovendien maakt het noorden kans op een enkele lichte bui.

Morgenochtend trekken wolkenvelden over het land en schijnt af en toe de zon. Plaatselijk kan in de vroege ochtend nog mist voorkomen, maar die verdwijnt snel. In het zuidoosten is daarna veel ruimte voor de zon. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog en als het tot een buitje komt, dan is dat in het noorden.

In de gebieden met opklaringen in met name het zuidoosten start de dag behoorlijk fris met om 9 uur een graad of 3. In de rest van het land is het zo’n 8 graden. Als je gaat sporten is het dan ook lekker om een joggingbroek aan te hebben. De temperatuur loopt tegen het middaguur op naar 9-12 graden.

Morgenmiddag is er een mix van zon en wolken. In het noorden komt veel bewolking voor, is de zon af en toe te zien en kan het hier en daar een beetje spetteren. In het zuiden schijnt de zon juist regelmatig en blijft het droog. Het midden zit daar letterlijk tussenin met een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. De temperatuur stijgt naar 13 à 14 graden en er staat een zwakke zuidwestenwind. In het zuidoosten waait het nauwelijks en maakt de zon het heel aangenaam als je op pad gaat.

Morgenavond en in de nacht naar zondag heeft vooral de noordwestelijke helft met wolkenvelden te maken en klaart het in het zuidoosten vaker op. In het noordwesten en noorden kan af en toe lichte regen vallen, maar veel stelt dat niet voor. De temperatuur daalt naar plaatselijk 2 graden in het zuidoosten en oosten tot 8 graden aan zee. In Brabant en Limburg wordt het lokaal nevelig of mistig.

Zondag overheerst de bewolking en valt in het noorden af en toe regen. Hoe zuidelijker je zit, hoe groter de kans dat je het droog houdt en je de zon te zien krijgt. Het wordt 13 graden in Groningen tot 15 graden in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg. In Utrecht komt maximumtemperatuur op 14 graden uit.

Maandag trekken wolkenvelden over het land en schijnt af en toe een waterig zonnetje. Op de meeste plaatsen blijft het droog en de temperatuur stijgt naar 15 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden. Daarmee is het duidelijk zachter dan in het weekend.

De dagen daarna breekt een wisselvallige periode aan en waait het van tijd tot tijd stevig. Daarbij is dagelijks kans op buien, maar er zijn ook geregeld droge perioden met zon. De temperatuur loopt op naar 16-19 graden op dinsdag. Woensdag kan het in het zuidoosten lokaal zelfs 20 graden worden. Vanaf donderdag doet de temperatuur een flinke stap terug en komen de maxima tussen 10 en 15 graden uit. Normaal is het eind oktober 13-14 graden. Het wisselvallige weer met vrij normale temperaturen lijkt de rest van de maand aan te houden.