RDW: ‘Nog veel ongeregistreerde landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen’

14-10-2021 LEMMER – Duizenden bedrijven en particulieren moeten hun landbouwvoertuigen of bouvoertuigen nog registreren. Doen ze dit niet voor 1 januari 2022, dan mogen ze daarna niet meer met hun voertuig de weg op. Op dit moment is nog maar de helft van de verwachte 550.000 voertuigen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) geregistreerd. In de laatste elf weken van 2021 moeten nog ruim 250.000 voertuigen geregistreerd worden.

Registreren kan tot en met 31 december online en is snel geregeld als vooraf de benodigde voertuiggegevens zijn verzameld. De kosten zijn 18 euro per registratie. Vanaf 1 januari 2022 is registratie nog wel mogelijk, maar is daarvoor een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten daarvan zijn minimaal 140 euro. 

Van de land- en bosbouwtrekkers is nu 58% geregistreerd. Voor land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken ligt dat aandeel op 56%. Alleen met getrokken materieel dat is geregistreerd en een geel kentekenplaat heeft, mag maximaal 40 kilometer per uur worden gereden. Zonder registratie van aanhangwagens is de maximumsnelheid van de combinatie 25 kilometer per uur.