Eerste water loopt door nieuwe watergang Balk

02-10-2021 BALK – Maandag 4 oktober om 10.00 uur wordt de nieuwe watergang in Balk in gebruik genomen. Lid dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân Jan van Weperen en wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren graven het laatste beetje grond weg zodat het eerste water doorgang krijgt.

Nieuwe watergang
Wateroverlast door hoosbuien of tekort aan water door langdurige droogte zijn een groeiend probleem, ook in onze gemeente. Het zijn gevolgen van klimaatverandering. In een watergang in Balk-Zuid wordt door de bewoners wateroverlast ervaren, zoals tuinen en steigers die deels onder water staan. Het gaat om de watergang achter de Benjamin Steegengastrjitte en de Dokter Westrastrjitte in Balk. En in droge perioden zoals de zomer van 2019 viel de watergang juist droog.

Hiervoor is samen met Wetterskip Fryslân een oplossing bedacht. Namelijk een verbinding naar de watergang langs de Suderséwei, door middel van het aanleggen van een nieuwe watergang. Met deze oplossing wordt het water bij veel neerslag goed en vlot afgevoerd. Dit biedt een goede oplossing voor de toekomst, zoals bij hevige neerslag. Ook blijft de watergang voorzien van water in droge perioden. De vaart langs de Suderséwei staat in verbinding met de Luts.

Aanwezig?
Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan kunt u zich op maandag 4 oktober tussen 09.45 en 10.00 uur melden nabij It Hoefizer 22 in Balk. U wordt begeleid naar de plek waar de graafmachine klaar staat. Het is zeker handig om laarzen aan te trekken.