Enkele bui, af en toe zon

11-10-2021 LEMMER – De nieuwe werkweek start licht wisselvallig met vooral vanmiddag enkele buien. Af en toe schijnt de zon en de temperatuur loopt op naar een graad of 15. Morgen trekken felle regenbuien over het land en heeft bewolking de overhand. In de middag nemen de buien vanuit het noorden af en breekt de zon door. Het wordt 13-14 graden. De dagen daarna komt het af en toe tot een bui en is er vaak meer bewolking dan zon. Wel loopt de temperatuur geleidelijk op, met donderdag 15-16 graden.

Vanochtend zijn er wolkenvelden en tussendoor zonnige momenten. Door sluierbewolking schijnt de zon tijdens deze zonnige momenten niet voluit. Ook trekken enkele lichte buien over het land, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. De temperatuur stijgt van 6-10 graden aan het begin van de ochtend naar 12-14 graden tegen het middaguur.

Vanmiddag wisselen zonnige momenten en wolkenvelden elkaar af. Ook komt het tot enkele buien en dat zijn er meer dan in de ochtend. Daarbij zijn de meeste buien waarschijnlijk voor het noorden, midden en oosten. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 15 en dat is een vrij normale waarde voor de tijd van het jaar. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Aan zee en met name op de Waddeneilanden kan het vrij krachtig waaien. Het is prima weer om buiten te sporten, maar check wel even de radar om de buien te vermijden.

Vanavond laat het weerbeeld een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen zien. Ten opzichte van de middag neemt het aantal buien af en op veel plaatsen wordt het droog. Rond 21 uur is het 7-10 graden en dan is het lekker om een warme jas aan te hebben.

Komende nacht breidt een buiengebied zich geleidelijk over het noorden en later ook het midden uit. De buien bereiken het midden van het land in de tweede helft van de nacht. In het zuiden blijft het tot de ochtend grotendeels droog. De minimumtemperatuur komt uit op 6-9 graden in het binnenland en 10 à 11 graden in de kustgebieden.

Morgenochtend trekken buien over het land en daarbij regent het af en toe stevig door. Bij deze buien is met name aan de kust een klap onweer niet uitgesloten. Door de buien kan de ochtendspits extra druk verlopen. In de tweede helft van de ochtend komen de meeste buien in het midden en zuiden voor. In die gebieden is ook veel bewolking aanwezig. In het noorden nemen de buien af en breekt de zon geregeld door. Tijdens buien is het een graad of 11 en wanneer de zon goed weet door te breken loopt het kwik op naar 13 graden.

Morgenmiddag trekt het gebied met buien geleidelijk verder zuidwaarts. Daardoor wordt het op veel plaatsen op een enkele bui na droog en breekt de zon door. Het uiterste zuiden heeft nog de hele middag met buien en veel bewolking te maken. De maxima komen uit op 13 à 14 graden en daarmee is het duidelijk frisser dan op maandag. De wind komt uit het noorden tot noordwesten en waait zwak tot matig.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag klaart het in het binnenland op veel plaatsen op en blijft het op een enkele bui na droog. Lokaal ontstaat nevel of een mistbank, maar zo mistig als vorige week wordt het niet. In de kustgebieden komt meer bewolking voor en daar is de buienkans ook groter. De temperatuur daalt naar lokaal 3 graden in het zuiden en oosten tot 9 graden aan zee.

Woensdag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. In de ochtend is de zon vaker te zien dan in de middag. Ook trekt een aantal buien over het land, maar tussen de buien door zijn er lange droge perioden waarop je prima naar buiten kan. Het wordt 13 à 14 graden en dat is een fractie frisser dan de gebruikelijke 15 graden voor half oktober.

Donderdag zijn er wolkenvelden en schijnt af en toe de zon. Als het tot een bui komt, dan is dat vooral in het noorden en noordoosten het geval, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Met 15-16 graden is het iets zachter dan de voorgaande dagen. Wel waait het wat harder, matig uit het westen, en dat doet de temperatuurstijging voor het gevoel teniet. Bij je outfit hoort donderdag dan ook een lekkere trui en met een tussenjas of dunne winterjas kun je prima uit de voeten.

Vrijdag komt de maximumtemperatuur rond 15 graden uit. Er is kans op wat regen en bewolking heeft de overhand.

Komend weekend wordt het rustig en droog najaarsweer. Dat levert koude nachten op, waarbij de temperatuur richting het vriespunt daalt en regionaal mist kan ontstaan. Overdag wordt het circa 14 graden en dan breekt de zon door. Na het weekend neemt de kans op wisselvallig najaarsweer toe. Daarbij steekt soms een stevige zuidwestenwind op. De zuidwester zorgt voor temperaturen rond of iets boven normaal. Het wordt 14-16 graden.