Enkele lichte buien

08-11-2021 LEMMER – Het is een licht wisselvallige herfstdag met enkele lichte buien en een mix van wolkenvelden en zon. Het wordt 10-12 graden. Komende dagen blijft de temperatuur met circa 11 graden heel normaal voor de tijd van het jaar. Daarbij is er wel een tweedeling in het weer. De noordwestelijke helft krijgt met veel wolkenvelden te maken, terwijl de zon in het zuidoosten juist flink kan schijnen. Op de meeste plaatsen wordt het droog, alleen het uiterste noordwesten maakt kans op wat gespetter.

Vanochtend is er een mix van wolkenvelden en zon. Sluierwolken zorgen ervoor dat de lucht tijdens zonnige momenten niet strakblauw is. Er trekken enkele lichte buien over het land en daarbij zijn de meeste buien voor het noorden. In de rest van het land blijft het vaak droog, maar voor de ene bui die over jouw regio trekt is het wel verstandig om je paraplu mee te nemen.

Ga je tijdens de ochtendspits op pad dan is het lekker om je warme jas aan te hebben. Met 3-7 graden is het namelijk fris. Gelukkig heb je niet veel last van de wind als je met de fiets onderweg bent, het waait namelijk zwak uit het zuidwesten.

Vanmiddag trekken wolkenvelden over het land en is tussendoor ruimte voor de zon. De meeste zon is voor het zuiden, in het noorden kan het juist een tijdje grijs zijn. Ook komen er een paar lichte buien voor, waarbij de meeste buien over het noorden, midden en oosten trekken. De maxima komen uit op 10 graden in de Limburgse heuvels tot 12 graden in de Randstad en aan de westkust. Voor begin november zijn dat hele normale waarden. De wind komt uit het westen en is zwak, soms matig. Op de Waddeneilanden waait het de hele dag matig.

Vanavond klaart het vanuit het westen geleidelijk op en wordt het droog. Dat gebeurt als laatste in Groningen in de loop van de avond. De wind valt weg en daardoor koelt het snel af. Rond 22:00 uur is het 4 graden in het zuidwesten tot 8 in het noordoosten. Plaatselijk kan in de tweede helft van de avond mist ontstaan.

Komende nacht is het op de meeste plaatsen helder en komt op een enkele plek mist voor. De kans op een mistbank is het grootst in het zuiden en oosten. De minimumtemperatuur komt in het binnenland uit op +1 tot +3 graden. Zeer lokaal kan het kwik tussen 0 en +1 graad uitkomen en regionaal komt het tot vorst aan de grond. Zeer plaatselijk kan het daardoor op een stalen brug glad zijn. Aan de kust is het minder fris met minima van 3-7 graden.

Morgenochtend neemt de bewolking in de noordwestelijke helft vanaf de Noordzee toe en wordt het grijs. Brabant kan met wolkenvelden vanuit België te maken krijgen. In het oosten is het stralend zonnig. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen in het uiterste noordwesten is kans op een beetje motregen.

Morgenmiddag blijft er een tweedeling met grijs weer in de noordwestelijke helft en zon in het oosten en zuidoosten. Het wordt 11 tot 13 graden en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Aan zee is de wind vrij krachtig. Zeker in het oosten en zuidoosten is het met het zonnetje heerlijk weer voor een herfstwandeling. Juist nu kun je nog prachtige kleuren in de natuur tegenkomen.

Morgenavond houden het westen en noorden wolkenvelden, terwijl het in de rest van het land opklaart. In de nacht naar woensdag koelt het flink af. Het kwik daalt naar plaatselijk -1 graad het zuidoosten tot +7 graden in de kustgebieden. Woon je in Brabant, Limburg of Gelderland? Dan moet je er rekening mee houden dat je de volgende ochtend misschien je autoruiten moet krabben.

Woensdag is het weerbeeld vergelijkbaar met dinsdag. De noordwestelijke helft heeft met wolkenvelden te maken en daarbij kan in het uiterste noordwesten een beetje regen vallen. In het zuidoosten schijnt de zon juist volop. De temperatuur stijgt naar 10-12 graden. Het waait iets minder hard dan op dinsdag en daardoor voelt het in de zon een fractie zachter aan.

Donderdag zijn er wolkenvelden en trekt een gebied met lichte regen en motregen van noordwest naar zuidoost over het land. Grote neerslagsommen verwachten we niet, maar je kan er wel nat van worden. Het wordt 10-12 graden en er waait een zwakke tot matige wind.

De dagen daarna blijft de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar met 10 à 11 graden. Wel neemt de wind flink toe en dat maakt het voor het gevoel kouder. Zaterdag trekken buien over het land en zijn er ook zonnige perioden. Zondag en na het weekend neemt de kans op buien weer af en kan de zon flink schijnen. De wind neemt daarbij weer af en met dat rustige weer kun je regelmatig lekker naar buiten. Zeker omdat het ook droog blijft.